Βίντεο δείχνει φάλαινες να κάνουν «σπα» στη θάλασσα

Ένα κοπάδι από φάλαινες απαθανάτισαν κάμερες να απολαμβάνουν μια θαλάσσια εκδοχή του σπα, στα ανοιχτά της Χρυσής Ακτής.

Ο ερευνητής φαλαινών του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ, δρ Olaf Meynecke, και οι συνάδελφοί του προσπαθούσαν να ρίξουν φως στη συμπεριφορά των καμπουροφαλαινών που έρχονται στα νερά της Χρυσής Ακτής για να ξεκουραστούν, να αναπαραχθούν και να κοινωνικοποιηθούν.

Κατά τη διάρκεια δύο εποχών μετανάστευσης στα τέλη του 2021 και το 2022, αισθητήρες που ήταν εξοπλισμένοι με βίντεο και είχαν τοποθετηθεί στο πίσω μέρος ορισμένων φαλαινών αποκάλυψαν ότι πέντε από αυτές τις φάλαινες κυλιούνται στην άμμο στον πυθμένα της θάλασσας.

«Έκαναν αυτά τα περίεργα κόλπα, εντελώς ανάσκελα και μετά στο πλάι», είπε ο θαλάσσιος οικολόγος.

«Μπορούσες πραγματικά να δεις το δέρμα να φεύγει. Και μετά ερχόταν τα ψάρια και το έτρωγαν. Δεν έτρωγαν μόνο το επιπλέον δέρμα της φάλαινας» είπε μεταξύ άλλων.

Ο Meynecke είπε ότι θα ακολουθήσει την φετινή πορεία μετανάστευσης των φαλαινών για να αναζητήσει περισσότερα στοιχεία για την ίδια συμπεριφορά και να πάρει δείγματα του ιζήματος.

Είπε ότι η περιοχή όπου έχει παρατηρηθεί η συμπεριφορά είναι πιθανό να έχει ένα καλό μείγμα άμμου και τμήματα από υπολείμματα στη θάλασσα που βοηθά στη διαδικασία να αποβάλλουν οι φάλαινες το περιττό δέρμα.

«Αν το δέρμα μείνει για πολύ καιρό, τότε μπορούν να κατακαθίσουν τα οστρακοειδή. Προφανώς, ξεκινούν από πολύ μικρά και τότε ενώ είναι ακόμα μικρά αφαιρούνται εύκολα», λέει ο Meynecke.

«Αλλά μόλις γίνουν μεγαλύτερα είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν. Μπορούν να γίνουν πολύ μεγάλα και είναι βαριά και δεν είναι καλό να τα έχουν οι φάλαινες κοντά τους γιατί επηρεάζει την κίνησή τους».

Το βίντεο αποκάλυψε επίσης και ένα άλλο μυστικό για τις φάλαινες.

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι καμπουροφάλαινες φαίνεται να πιστεύουν ότι ο χρόνος στο αμμώδες σπα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τους φίλους ή τους συντρόφους τους.

«Οι πέντε φάλαινες που απόλαυσαν το σπα βρέθηκαν σε ένα κοινωνικό πλαίσιο», είπε ο Meynecke.

«Είχαμε δύο φάλαινες που κολυμπούσαν μεταξύ τους για αρκετές ώρες. Είχαν σαφώς πολύ καλές σχέσεις και κυλιόντουσαν οι δύο μαζί στο έδαφος και περνούσαν υπέροχα».

Το φαινόμενο έχει αναφερθεί λεπτομερώς στο περιοδικό Marine Science and Engineering.

Πηγή: Guardian

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση