Βίντεο: Δύτης κολυμπά σε μέσα σε έναν ωκεανό από σκουπίδια στο Μπαλί

Στις 3 Μαρτίου, ένας χρήστης του YouTube, με όνομα cheeseandjamsandwich, ανέβασε ένα βίντεο δυόμιση λεπτών, με τον ίδιο να κολυμπάει μέσα σε έναν ωκεανό γεμάτο πλαστικά. Κάθε καρέ έχει πλαστικά σκουπίδια, με κάποιες σύντομες εμφανίσεις ψαριών, μεδουσών και ενός μοναχικού σαλαχιού manta, που ζει σε ένα πλαστικό χάος.

Το βίντεο, όπως ισχυρίζεται, τραβήχτηκε στο Manta Point, ένα τουριστικό σημείο στην ακτή της νήσου Nusa Penida στο Μπαλί της Ινδονησίας. Αυτήν τη στιγμή, το «πλαστικό βίντεο» έχει σχεδόν 400.000 προβολές.

Ο cheeseandjamsandwich, σύμφωνα με τον Guardian, είναι o Βρετανός δύτης ονόματι Richard Horner. Ο Horner δημοσίευσε στην αρχή το βίντεο στο Facebook. Στην περιγραφή, ο Horner έγραψε ότι «δεν είχε δει ξανά κάτι τέτοιο, σε αυτόν τον βαθμό», αλλά και ότι, μόλις μια μέρα αργότερα, οι δύτες δεν είδαν καθόλου πλαστικά. Σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook, ο Horner είναι ένας πρώην εκπαιδευτής κατάδυσης, ο οποίος ζει σήμερα στο Μπαλί, αλλά είναι από το Wadhurst της Αγγλίας.

Αυτό το είδος ρύπανσης από πλαστικά δεν είναι καθόλου άγνωστο στην Ινδονησία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος συνεισφέρων της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό, σε όλο τον κόσμο. Ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science τον περασμένο Ιανουάριο, εκτιμά ότι οι Ινδονησιακοί ύφαλοι περιείχαν κατά μέσο όρο 25,6 πλαστικά τεμάχια ανά 100 τετραγωνικά μέτρα.

Η Drew Harvell, καθηγήτρια Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας στο Cornell και μια από τις συντάκτριες του εν λόγω εγγράφου, είπε ότι το βίντεο ήταν «συγκλονιστικό» και «παρά το πλαστικό που είχαμε ήδη δει στους υφάλους της Nusa Penida, αυτός ο κινούμενος "πλαστικός" ποταμός υπερβαίνει κατά πολύ ό,τι είχαμε δει». Η μελέτη της οποίας η Harvell είναι μέρος, εκτιμά ότι υπάρχουν σήμερα 11,1 δισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού σε κοραλλιογενείς υφάλους Ασίας-Ειρηνικού, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης των κοραλλιών.

Αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη προσπάθειας από την πλευρά της Ινδονησίας. Το 2014, η χώρα ανακοίνωσε ένα καταφύγιο 2,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων για τα σαλάχια manta. Και πιο πρόσφατα, η Ινδονησία δεσμεύτηκε με 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Ωκεανών το 2017.

Μένει, λοιπόν, να διαπιστώσουμε εάν όντως το βίντεο αυτό έχει ληφθεί στο Μπαλί. Πάντως, το γεωγραφικό πλάτος και μήκος που έδωσε ο Horner στο Facebook (πλάτος: -8.7934, μήκος: 115.527) αντιστοιχεί στο Manta Point στη Nusa Penida.

Και, εν τω μεταξύ, ανεξάρτητα από το πού τραβήχτηκε το βίντεο, παρέχει μια εντυπωσιακή υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι καταστρέφουν.

Πηγή: Vice

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση