Βίντεο με λύκους στην Πάρνηθα - «Πλησιάζουν πλέον σε περιοχές με ανθρώπινη παρουσία»

Οι λύκοι στην Πάρνηθα φαίνεται πως πλέον δεν φοβούνται και πλησιάζουν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους.

Πολύς λόγος έχει γίνει για τους λύκους στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας μετά την επίθεση ενός ατόμου του είδους, κοντά στο καταφύγιο Μπάφι, στο κατοικίδιο του δημοσιογράφου και διευθυντή προγράμματος του Myradio Νίκου Νικολακόπουλου, ο οποίος έκανε βόλτα με την κόρη του στο βουνό.

Ο διαχειριστής του καταφυγίου Μπάφι, Γιάννης Χέλης, έχει καταγράψει στο παρελθόν εμφανίσεις λύκων στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα έχει ανεβάσει στο Instagram του βίντεο με το άγριο ζώο κοντά στο καταφύγιο.

Ο Γιάννης Χέλης, ένας από τους ανθρώπους που ζει νυχθημερόν στο βουνό, μίλησε για την επανεμφάνιση των λύκων στο βουνό της Πάρνηθας την τελευταία δεκαετία και εξήγησε πως η ανθρώπινη παρέμβαση έχει κάνει τους λύκους να πλησιάζουν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους.

Χαρακτηριστικά αναφέρει στο iefimerida.gr: «Οι λύκοι είχαν εξαφανιστεί από την Πάρνηθα για πολλές δεκαετίες. Εμείς τους είδαμε για πρώτη φορά να επανεμφανίζονται στο βουνό το 2012. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό, το τελευταίο τετράμηνο έχουν αρχίσει να εμφανίζονται πιο κοντά στον άνθρωπο. Χωρίς να είμαι ειδικός, πιστεύω ότι έχουν εξοικειωθεί με τον κόσμο που ανεβαίνει στην Πάρνηθα. Ενδεχομένως επειδή οι πολίτες αφήνουν σκουπίδια και βρίσκουν κάτι να φάνε. Βέβαια περιστατικό επίθεσης σε σκύλο δεν έχει ξανασημειωθεί, αλλά η αλήθεια είναι ότι πλησιάζουν πλέον κοντά σε περιοχές που υπάρχει ανθρώπινη παρουσία».

«Βλέπουμε έναν συγκεκριμένο λύκο»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Giannis Chelis (@giannischelis)

Ο Γιάννης Χέλης συνεχίζει την περιγραφή του για τα άγρια θηλαστικά της Πάρνηθας: «Βλέπουμε συχνά έναν συγκεκριμένο λύκο. Όχι πολύ κοντά στο καταφύγιο, αλλά κοντά στον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων. Εκεί τον βλέπουμε αλλά και σε διάφορα μονοπάτια του βουνού. Ο συγκεκριμένος είναι μοναχικός λύκος. Πλησιάζει αρκετά κοντά στα αυτοκίνητα και τον έχει φωτογραφίσει αρκετός κόσμος».

«Να μην ταΐζουμε τα άγρια ζώα»

«Δυστυχώς οι πολίτες που ανεβαίνουν στο βουνό ταΐζουν τα άγρια ζώα. Κυρίως τα ελάφια. Ενδεχομένως να συμβαίνει αυτό και με τους λύκους. Είναι λάθος. Δεν θα πρέπει να συμβαίνει. Θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες. Μην ξεχνάμε τα ζώα ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Εμείς τα επισκεπτόμαστε. Υπάρχουν παντού ταμπέλες που γράφουν ότι δεν θα πρέπει να τα ταΐζουμε. Υπάρχουν κανόνες στο βουνό. Στο παρελθόν και Ελαφάκια επιτέθηκαν στους πολίτες, αλλά δεν πήρε δημοσιότητα το θέμα. Δυστυχώς ο λύκος είναι παρεξηγημένο ζώο και για αυτό το θέμα πήρε έκταση. Εάν σεβόμαστε το βουνό, το δάσος και τα άγρια ζώα, μόνο κέρδος θα έχουμε».

Πάντως για τους λύκους στην Πάρνηθα είχε προειδοποιήσει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ».

Διαβάστε - Καλλιστώ: Iσχυρά εξοικειωμένοι λύκοι στην Πάρνηθα - Άμεση ανάγκη δράσης

Μεταξύ άλλων στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρεται ότι πριν περίπου ένα μήνα, τόσο από τα κοινωνικά δίκτυα και από ομάδες πολιτών που ασχολούνται με την άγρια ζωή, όσο και από επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, είχε προειδοποιήσει «για την ύπαρξη λύκων ισχυρά εξοικειωμένων με την ανθρώπινη παρουσία στην κεντρική Πάρνηθα και συγκεκριμένα στις περιοχές κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο «Μπάφι», όπου αναφέρθηκε το περιστατικό επίθεσης σε σκύλο».

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και ο Αρκτούρος, τονίζοντας πως το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης λύκου σε σκύλο οικογένειας στην Πάρνηθα ήταν αποτέλεσμα της εξοικείωσης μέρους του τοπικού πληθυσμού του λύκου με την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση