Βαλκανική Πράσινη Ζώνη

Τις φυσικές αξίες του βουνού και τις δυνατότητες που παρέχει π.χ. για οικοτουρισμό αναδεικνύει το  έργο «Belasitsa Beyond Borders- Διασυνοριακή συνεργασία κατά μήκος της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης» που πραγματοποιήθηκε   στα  γραφεία του Directorate Belasitsa Nature Park στον οικισμό Kolarovo του Δήμου Petrich της Βουλγαρίας.

Το συγκεκριμένο   το έργο προσανατολίζεται στην περιβαλλοντική ενημέρωση-εκπαίδευση και στην ανάπτυξη και προώθηση οικοτουριστικών προσφορών.Η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας (kick-off workshop) έγινε  πριν λίγες ημέρες  στη γειτονική χώρα.

Το έργο υλοποιείται από το Βουλγαρικό Ίδρυμα για τη Βιοποικιλότητα (Bulgarian Biodiversity Foundation) και από τη ΜΚΟ EuroNatur (European Nature Heritage Fund) που εδρεύει στη Γερμανία. Συμμετέχουν, το Belasitsa Nature park από τη Βουλγαρία, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης από την Ελλάδα και η Περιβαλλοντική Οργάνωση Planetum από την ΠΓΔΜ. Χρηματοδοτείται κατά 50% από το Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU) και κατά 50% από τους συμμετέχοντες.

Το έργο προωθεί τη διασυνοριακή συνεργασία και εστιάζεται στις οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους της περιοχής του όρους Κερκίνη (Μπέλες-Belasitsa). Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι δράσεις του έργου και τέθηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών. Συγκεκριμένα, οι δράσεις είναι:

-Κατασκηνώσεις νέων από 18 ετών και πάνω από τις τρεις χώρες.

-Ανταλλαγή φοιτητών.

- Εκπαιδευτική εκδρομή φοιτητών στη βουλγαρική πλευρά του βουνού και στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης.

-Σειρά σεμιναρίων για επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό σχετικά με τον οικοτουρισμό στην περιοχή (συμπεριφορά, παροχή υπηρεσιών, προώθηση τοπικών προϊόντων, κλπ)

-Εκπαίδευση οικοξεναγών

-Παραγωγή ενημερωτικού υλικού

-Ανάρτηση ενημερωτικών πινακίδων σε κεντρικά σημεία

-Δημιουργία ιστοσελίδας

-Πεζοπορία προς την υψηλότερη κορυφή του βουνού Radomir

-Δημιουργία ερμηνευτικού μονοπατιού στην περιοχή του βουνού που βρίσκεται στην ΠΓΔΜ

-Διαγωνισμός φωτογραφίας και έκθεση σχετικά με τις φυσικές ομορφιές της περιοχής

-Εκδρομή προβολής της περιοχής σε ταξιδιωτικούς πράκτορες

-Διεθνές συνέδριο

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!