Βανδαλισμοί σε φωλιές θαλάσσιων χελωνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Θλιβερές εικόνες αντικρίζουν οι εθελοντές του ερευνητικού προγράμματος πεδίου του «ΑΡΧΕΛΩΝ» στον Κυπαρρισιακό Κόλπο. Καθημερινά εντοπίζουν κατεστραμμένες φωλιές του προστατευόμενου είδους caretta-caretta.

«Τους δύο τελευταίους μήνες οι βανδαλισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Οι κατεστραμμένες φωλιές έχουν ξεπεράσει τις 100 και η δράση των βανδάλων επεκτείνεται  βορειότερα του Κόλπου» επεσήμανε η Πολύμνια Νεστορίδου, υπεύθυνη  Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι δράστες βυθίζουν τα καλάμια πάνω από την φωλιά με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα αυγά. Εμείς στα κατεστραμμένα σημεία επανατοποθετούμε τη προστατευτική σήμανση αλλά ακoλουθούν αλλεπάλληλοι βανδαλισμοί».

Αυτή  την περίοδο βγαίνουν καθημερινά χελωνάκια από τις απροστάτευτες φωλιές. Στο χωριό Καλό Νερό εντοπίζονται χελωνάκια να περιπλανιούνται για ώρες στην παραλία και τελικά να καταλήγουν στο δρόμο όπου και καταπατούνται από αυτοκίνητα.

Στη φωλιά έχει τοποθετηθεί καλάμι που φτάνει ως τον αυγοθάλαμο και άρα καταστρέφει τα αυγά

Στη φωλιά έχει τοποθετηθεί καλάμι που φτάνει ως τον αυγοθάλαμο και άρα καταστρέφει τα αυγά

Σύμφωνα με στοιχεία του «ΑΡΧΕΛΩΝ» παρατηρείται αύξηση της φωλεωποίηση στην Πελοπόννησο. «Είναι μια εξωφρενική  κατάσταση αυτό που συμβαίνει σημείωσε η κ. Νεστορίδου και διευκρίνισε ότι «αν χαθεί η φωλιά  δεν μπορούμε να τη προστατεύουμε. Υπάρχουν αρκετά περιστατικά που χάνουν τα δρόμο τους τα μικρά χελωνάκια και  κατευθύνονται αντίθετα με τη θάλασσα προς στο δρόμο. Περισσότερες από 100 φωλιές δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται με αποτέλεσμα να μην γίνεται η προστασία τους».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση