Βαρέλια μυδοκαλλιεργειών για την πυρασφάλεια στη Σκιάθο

Για έκτη συνεχή χρονιά τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» τοποθέτησαν 37 «καλλωπισμένα» βαρέλια με νερό, στην προσπάθεια τους να  βοηθήσουν στις προσπάθειες πρόληψης πιθανής εκδήλωσης πυρκαγιάς, στη δασική περιοχή Μαντράκι. Η περισυλλογή τους έγινε από  εθελοντές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εθελοντισμού για το περιβάλλον, «Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή» από το 2012 έως και το 2017.

«Τα μπλε βαρέλια έκαναν και φέτος απόβαση σε όλα τα νησιά του Αιγαίου ρυπαίνοντας τις ακτές. Δυστυχώς προέρχονται από μυδοκαλλιέργειες και παρασέρνονται  το χειμώνα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο μαζί με χιλιάδες πλαστικά άσπρα δίχτυα που είναι καταστροφικά για το θαλάσσιο περιβάλλον. Έτσι, πέρα από την αντιπυρική προστασία, αφού συνολικά πάνω από 6 τόνοι νερού είναι διαθέσιμοι, δίνεται και το μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης των υλικών» επεσήμανε ο Θοδωρής Τζούμας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Η παραπάνω δράση, είναι μέρος των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος, στο πλαίσιο του προγράμματος υιοθεσίας που εισήγαγε τον Μάρτιο του 2011 της δασικής περιοχής Μαντράκι.

Το δάσος στο Μανδράκι της Σκιάθου είναι ένα φυσικό δάσος κουκουναριάς µε υπόροφο αείφυλλα πλατύφυλλα, ένα οικοσύστηµα που αναπτύσσεται σε καθαρά αµµώδες έδαφος. Σηµειωτέον ότι τα δάση κουκουναριάς είναι σπανιότατα, υπάρχουν µόλις τρία στην Ελλάδα που καταλαµβάνουν σχετικά µικρή έκταση.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Κωστή Γιαννίτση,  τον Διοικητή του πυροσβεστικού κλιμακίου Γιώργο Γαρυφάλλου, και τον Δασοφύλακα του Δασαρχείου Σκοπέλου Κώστα Βασιλείου, για την πολύτιμη συνεργασία, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση της δράσης. Τέλος ο Σύλλογος ευχαριστεί το μέλος του κυρία Αλεξία Ροδίτη για τη διάθεση του μεταφορικού μέσου.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση