Βαρκελώνη: Στοπ στην κυκλοφορία ρυπογόνων αυτοκινήτων

Η Βαρκελώνη προστίθεται στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας επέβαλε από χθες απαγόρευση κυκλοφορίας στα παλαιότερα και περισσότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας.

Συγκεκριμένα, οι αρχές της Βαρκελώνης επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στα ρυπογόνας τεχνολογίας βενζινοκίνητα αυτοκίνητα εγγεγραμμένα πριν από το 2000 και στα ντιζελοκίνητα εγγεγραμμένα πριν από το 2006. Η απαγόρευση ισχύει από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Οι οδηγοί σε περίπτωση παράβασης των κανονισμών αντιμετωπίζουν πρόστιμο τουλάχιστον 100 ευρώ.

Για τα ρυπογόνα οχήματα των παραπάνω κατηγοριών επιτρέπεται είσοδος στην πόλη δέκα φορές το χρόνο. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με δηλώσεις της δημάρχου της πόλης, Άντα Κολάου, να επιβληθεί καθημερινό τέλος εισόδου, όπως ήδη συμβαίνει στο Λονδίνο, στο Μιλάνο αλλά και στη Στοκχόλμη. Οι πόλεις αυτές αποτελούν παραδείγματα διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος που θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά. Στη Βαρκελώνη, από το 2021 θα απαγορευτούν επίσης τα παλαιά φορτηγά και τα λεωφορεία, καθώς δεν θα πληρούν τις απαραίτητες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες. Η Ελλάδα, σε αντίθεση, κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις υπέργηρου στόλου φορτηγών αλλά και λεωφορείων (τουριστικών και σχολικών), με τις ηλικίες να φτάνουν και να ξεπερνούν τα 27 έτη.

Τα μέτρα στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, εκτιμάται πως θα μειώσουν σημαντικά, κατά -15%, τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, ρύπους για τους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Air Quality in Europe-2018 report). Η Βαρκελώνη στοχεύει να μειώσει τον αριθμό πρόωρων θανάτων, καθώς έχουν καταγραφεί 424 πρόωροι θάνατοι μεταξύ 2010-2017. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ, καταγράφηκαν 2.900 πρόωροι θάνατοι.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση