Η αποτελεσματικότητα των βιοκλιματικών παρεμβάσεων

Λύση στις συνθήκες ασφυξίας που δημιουργούνται στα κέντρα των πόλεων, εξαιτίας της ζέστης και της ρύπανσης, αποτελούν οι βιοκλιματικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις.

Για του λόγου το αληθές παρατίθεται η σημαντική βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος στην περιοχή της βιοκλιματικής ανάπλασης τμήματος του ιστορικού κέντρου της Λάρισας.

Τα σχετικά δεδομένα καταγράφηκαν με ειδικά όργανα και θερμοκάμερα από τους ενεργειακούς συμβούλους Κλ. Κραβαρίτη και Δημ. Στάβλα.

Στο πλαίσιο αυτό και όπως σημειώνεται από τον δήμο Λαρισαίων «οι ενεργειακοί σύμβουλοι δηλώνουν πως τα στοιχεία από τις μετρήσεις, δείχνουν πως η μέση θερμοκρασία επιφανείας στην περιοχή παρέμβασης παρουσιάζεται μειωμένη, σε σύγκριση με την πρότερη κατάσταση, κατά τουλάχιστον 10°C, για συνθήκες θερμοκρασίας εξωτερικού αέρα της τάξης των 30°C. Οι μετρήσεις καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της συνολικής παρέμβασης αναβάθμισης και επανασχεδιασμού των δημόσιων υπαίθριων χώρων, και καλύπτουν πλήρως τους στόχους βελτίωσης του τοπικού μικροκλίματος, της επίτευξης συνθηκών θερμικής άνεσης και ταυτόχρονα την ανάγκη δημιουργίας ελκυστικών υπαίθριων χώρων για τους πολίτες».

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτελεσματικότητας της βιοκλιματικής ανάπλασης αποτελεί το γεγονός ότι κατά την περίοδο των μετρήσεων και συγκεκριμένα στις 20-21 Απριλίου 2016, η θερμοκρασία επιφανείας των ασφαλτοστρωμένων οδών πέριξ της πλατείας Αλόγου κυμάνθηκε μεταξύ 45 - 47°C, ενώ στο αντίστοιχο διαμορφωμένο τμήμα της πλατείας δεν υπερέβη τους 26°C.

Ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Αχιλλείου, στην οποία καταγράφτηκαν θερμοκρασιακές διαφορές άνω των 13,5°C, μεταξύ των σκιασμένων και μη σκιασμένων τμημάτων της περιοχής ανάπλασης. Επιπλέον, στην περιοχή της Μητροπολίτου Αρσενίου και στην Πλατεία Μητέρας παρατηρήθηκαν θερμοκρασιακές διαφορές άνω των 12,2°C και 12,9°C αντίστοιχα.

Οι μετρήσεις θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, ωστόσο αποτελούν τις πρώτες βασικές ενδείξεις για τα θετικά αποτελέσματα που έχει επιφέρει το έργο στο μικροκλίμα της περιοχής του κέντρου της Λάρισας.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η δημοτική αρχή ήδη η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για περίπατο και συνάντηση των Λαρισαίων, καθώς τα έργα αναβάθμισης δημιούργησαν συνθήκες άνεσης και έδωσαν μια άλλη ποιότητα στο περιβάλλον του λόφου του Φρουρίου.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση