Βιοκαύσιμα: Αίτημα της βιομηχανίας για επίσπευση της απεξάρτησης από τον άνθρακα

Με επιστολή τους προς την Κομισιόν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας βιοκαυσίμων ζητούν τη θέσπιση πλαισίου πολιτικής για τη στήριξη των επενδύσεων του κλάδου στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι αποτελούν τη λύση για την επίσπευση της απεξάρτησης του τομέα μεταφορών της ΕΕ από τον άνθρακα ως το 2030.

Ειδικότερα, με την ευκαιρία της επανεξέτασης της Οδηγίας για τις ΑΠΕ από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εταιρείες των βιοκαυσίμων στην ΕΕ δηλώνουν έτοιμες για την περαιτέρω αξιοποίηση και παροχή των πιο καινοτόμων τεχνολογιών για την παραγωγή εξελιγμένων βιοκαυσίμων από μη χρησιμοποιούμενες, υποχρησιμοποιούμενες ή απορριπτόμενες σήμερα πρώτες ύλες. Όπως τονίζουν, «τα προϊόντα μας μειώνουν τις εκπομπές αερίων έως και 90%, συνεισφέρουν στην ενεργειακή ασφάλεια, οδηγούν την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας».

Οι εταιρείες και οι ενώσεις εταιρειών του ευρωπαϊκού κλάδου βιοκαυσίμων ζητούν από την Κομισιόν να προωθήσει την ανάπτυξη εξελιγμένων βιοκαυσίμων μέσα από τη θέσπιση δεσμευτικών, φιλόδοξων και ρεαλιστικών στόχων για αυτά με ορίζοντα το 2030. Ειδικότερα, ζητούν:

1. Τη θέσπιση δεσμευτικού στόχου τουλάχιστον 3,5% ως το 2030 για τα εξελιγμένα βιοκαύσιμα με βάση την λιγνοκυπαρίνη και τη δασική πρώτη ύλη με βάση τη βιομάζα και τις βιομηχανίες που στηρίζονται στο δασικό τομέα, τα αστικά στερεά απόβλητα και την άλγη (με τη χρήση νέων καινοτόμων τεχνολογιών παραγωγής)
2. Τη θέσπιση δεσμευτικού στόχου τουλάχιστον 3,5% ως το 2030 για άλλα μη τροφικά εξελιγμένα βιοκαύσιμα (με βάση πιο ώριμες τεχνολογίες παραγωγής).

Επιπλέον, ζητούν τη θέσπιση ενδιάμεσου στόχου, για το 2025, ώστε να δοθεί ισχυρό μήνυμα τώρα στην αγορά για επενδύσεις σε εξελιγμένα βιοκαύσιμα.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, τέτοιοι στόχοι θα μπορούσαν να ανατεθούν σε εταιρείες που προμηθεύουν την αγορά με καύσιμα μεταφορών.

Οι εταιρείες τονίζουν ότι οι στόχοι αυτοί για αύξηση των επενδύσεων είναι εφικτοί και επικαλούνται το παράδειγμα της βιομηχανίας βιοκαυσίμων στις ΗΠΑ, αλλά και τους τομείς των φωτοβολταϊκών και αιολικών στην ΕΕ. Τέλος, δηλώνουν πρόθυμες να εισφέρουν επιπλέον πληροφορίες για τη σημαντική επίδραση που μπορεί να έχει η βιομηχανία βιοκαυσίμων στο στόχο της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στις επενδύσεις, στην απασχόληση, στο αγροτικό εισόδημα και στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση