του Νίκου Αβουκάτου
Τα μικροφύκη και τα κυανοβακτήρια δεν δημιουργούν μόνο περιβαλλοντικά προβλήματα στα οικοσυστήματα. Μπορούν να γίνουν αξιοποιήσιμα για τη παραγωγή ανανεώσιμης βιομάζας μέσω της επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.
«Τα υγρά απόβλητα και τα αστικά απόβλητα, δηλαδή τα "άχρηστα" υλικά, μπορούν να μας δώσουν άλλα πολύτιμα, όπως η ανανεώσιμη βιομάζα, η οποία μέσω σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας της, μετατρέπεται σε βιοκαύσιμο, βιοαέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Ακόμη, μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να παραχθούν λιπάσματα», επισήμανε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, η Μαρία Μουστάκα, γενική γραμματέας του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων του ΑΠΘ, στο περιθώριο της ημερίδας με θέμα «Κλείνοντας τον κύκλο νερού: επαναχρησιμοποίηση λυμάτων από το χωράφι ως τη βιομηχανία», με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε η κα. Μουστάκα, η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων εφαρμόζεται σήμερα για εμπορικούς σκοπούς στο Ισραήλ και την Καλιφόρνια, όπου τα αστικά λύματα γίνονται καθαρό νερό.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την παραγωγή βιοκαυσίμων από μικροφύκη λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και της βιοποικιλότητας», υπογράμμισε η ίδια.
Κρεστενίτης: Τα λύματα είναι πόρος
Κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης επισήμανε τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης του νερού λέγοντας ότι τα λύματα είναι ένας πόρος και η επανάχρησή τους είναι αναγκαία, όπως για παράδειγμα στην άρδευση γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
«Οφείλουμε να αλλάξουμε την αντίληψη του κόσμου και να αυξήσουμε την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων», τόνισε ο ίδιος.
Ακόμη, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας.
Στην εισήγησή της με θέμα: «Επαναχρησιμοποίηση νερού: η πρόκληση για τους κανονιστικούς φορείς της Ευρώπης και η εφαρμογή της από τις εταιρείες νερού», η Κατερίνα Χριστοδούλου, χημικός και υπεύθυνη Γραφείου Ερευνητικών Προγραμμάτων της ΕΥΑΘ, μίλησε για το πρόβλημα της λειψυδρίας σε περιοχές της Μεσόγειου και τη μετατόπισή της προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
«Λόγω της λειψυδρίας χρειάζεται η άμεση λήψη μέτρων. Ένα από αυτά είναι η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων. Με την εφαρμογή της επαναχρησιμοποίησης, τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη θα είναι τεράστια», είπε η κα. Χριστοδούλου.
Ο Σ. Μιχαηλίδης, γεωλόγος, μέλος Δ.Σ. ΓΟΕΒ Πεδιάδων Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά και προϊστάμενος Τμήματος Παρακολούθησης και Προστασίας Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας της Διεύθυνσης Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, αναφέρθηκε με τη σειρά τους στις «μεγάλες» δυνατότητες και τις προοπτικές από τη χρήση του ανακυκλωμένου νερού στη γεωργία.
Η Ελευθερία Νικολαΐδου, μηχανικός και μέλος Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης (ΕΥΕ) παρουσίασε σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας για την επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι εξής εισηγήσεις:
- «Τεχνητός εμπλουτισμός υπόγειων υδροφορέων με τη χρήση επεξεργασμένων λυμάτων», καθηγητής Κ. Βουδούρης, πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας (ΕΕΥ)
- «Οικολογικές μέθοδοι διαχείρισης ομβρίων σε αστικές περιοχές», καθηγητής Κ. Λ. Κατσιφαράκης, συντονιστής Συμβουλίου Περιβάλλοντος ΑΠΘ.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, προβλήθηκε βίντεο με τίτλο «Σταγόνες» (σκηνοθεσία, φωτογραφία, μοντάζ, Natalia Rumyantseva / ήχος, Natalia Rumyantseva, Mykhailo Stadniichuk, φοιτητές Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ) και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΕΥΑΘ Α.Ε., η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος Α.Π.Θ, το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων ΑΠΘ, η Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση και η Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας.