Τον Μάιο του 2012 ξεκινά το πρόγραμμα PV GRID.
Αν και παρατηρήθηκε σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PV LEGAL καταδεικνύει ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακόμη δρόμο για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των φωτοβολταïκών.
Πόσο κοντά στον στόχο της κάλυψης κατά 20% των ενεργειακών αναγκών με ΑΠΕ βρίσκονται οι ευρωπαϊκές χώρες ένα χρόνο μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την εφαρμογή της σχετικής Οδηγίας; Την απάντηση σε ότι αφορά στα θεσμικά μέτρα προώθησης των φωτοβολταϊκών έρχεται να δώσει σχετική έκθεση του ευρωπαϊκού προγράμματος PV LEGAL, το οποίο επί δυόμιση χρόνια παρακολουθεί τις εξελίξεις σε 12 ευρωπαϊκές χώρες.
Τα αποτελέσματα είναι ανάμικτα. Σε κάποιες χώρες παρατηρήθηκε σημαντική πρόοδος τα τελευταία 2-3 χρόνια. Ειδικά σε ότι αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον οικιακό τομέα, είχαμε θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία. Online αιτήσεις σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο, απλές διαδικασίες και υπηρεσίες μιας στάσης, ήταν μερικά από τα εργαλεία που διευκόλυναν την ανάπτυξη της αγοράς.
Σε άλλες χώρες όμως, η εικόνα δεν ήταν το ίδιο λαμπρή. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, πριν παγώσουν τελείως τα μέτρα ενίσχυσης των ΑΠΕ, χρειαζόταν κατά μέσο όρο 89 εβδομάδες για να εγκαταστήσει κανείς ένα μικρό σύστημα σε στέγες εμπορικών κτιρίων. Η ικανοποίηση των γραφειοκρατικών απαιτήσεων αυξάνει αδικαιολόγητα το κόστος του συστήματος. Τα ίδια λίγο πολύ ισχύουν και σε άλλες χώρες όπως π.χ. η Βουλγαρία και η Βρετανία.
“Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να μας απαλλάξουν από αυτά τα αναίτια εμπόδια αν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους για το 2020”, επεσήμανε ο Reinhold Buttgereit, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΕΡΙΑ), ενός εκ των συντελεστών του προγράμματος PV LEGAL.
Με δεδομένο ότι τα φωτοβολταϊκά θα παίξουν ένα σημαίνοντα ρόλο στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα ως το 2020, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η γραφειοκρατία δεν θα εμποδίζει την ανάπτυξή τους. Μειώνοντας το διοικητικό κόστος, αυξάνουμε την αποδοτικότητα των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά και έτσι διευκολύνουμε την περαιτέρω διείσδυσή τους, μειώνοντας παράλληλα και τους πόρους που απαιτούνται για την ενίσχυσή τους.
Η σύνδεση με το δίκτυο παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι στις περισσότερες χώρες. Μακρόχρονες διαδικασίες, ασαφείς κανόνες και αδικαιολόγητο υψηλό κόστος σύνδεσης, είναι μερικά από τα προβλήματα που εντόπισε η πανευρωπαϊκή έρευνα.
“Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να θέσουν άμεσα προθεσμίες για τη θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων για τη διασύνδεση με το δίκτυο σε εύλογο κόστος”, τόνισε ο Αλέξανδρος Ζαχαρίου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).
Το Πρόγραμμα PV LEGAL ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2012, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Τον Μάιο του 2012 ξεκινά η συνέχειά του, το πρόγραμμα PV GRID το οποίο θα εστιάσει στις διαδικασίες και τα προβλήματα διασύνδεσης των φωτοβολταϊκών με το δίκτυο. Θα συμμετέχουν οι φορείς του PV LEGAL αλλά και διαχειριστές δικτύων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.