Βιοντίζελ από τηγανέλαια σε σχολεία του Δήμου Νεάπολης-Συκεών

Με την παράδοση 1.100 λίτρων βιοκαυσίμου σε δυο σχολικές μονάδες, οι οποίες δεν έχουν συνδεθεί ακόμη με το δίκτυο φυσικού αερίου, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της ενεργειακής αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Αμέσως μετά ανοίγει νέος κύκλος με την ενεργειακή αξιοποίηση των τηγανόλαδων από τον ίδιο το δήμο, με στόχο την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Συκεών.

Η τελευταία ποσότητα των 1.100 λίτρων, που παραλήφθηκε από το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, θα παραδοθεί αύριο, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, στο 1ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Πεύκων (400 lt.) και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πεύκων (πρώην ΨΚΒΕ, 700 lt.), στις 10 π.μ. και 11.30 π.μ. αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι προηγήθηκαν άλλες πέντε παραδόσεις βιοκαυσίμου 2.203 λίτρων σε σχολικές μονάδες, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης των μαγειρικών ελαίων. Την πρωτοπόρο αυτή δράση ξεκίνησε πρώτος ο πρώην δήμος Συκεών το 2010, στο πλαίσιο της πολυμέτωπης οργανωμένης εκστρατείας ανακύκλωσης με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων, για να συνεχιστεί και να επεκταθεί με νέα δυναμική από το νέο «Καλλικρατικό» δήμο Νεάπολης-Συκεών και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Νεάπολης, Πεύκων, Αγ. Παύλου, Συκεών). Την περίοδο αυτή, και σε διάστημα τεσσάρων ετών, συγκεντρώθηκαν συνολικά 12.105 λίτρα τηγανόλαδων, από τα οποία στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας παραδόθηκαν 6.550 λτ. για την παραγωγή 5.900 λτ. βιοντίζελ, από τα οποία τα 3.303 κατέληξαν στις δεξαμενές των σχολείων και τα υπόλοιπα 2.597 λτ. παρέμειναν στο ΤΕΙ για τις δικές του ανάγκες.

Η υπόλοιπη ποσότητα των περίπου 5.500 λτ. προορίζεται για την αξιοποίησή τους από τον ίδιο το δήμο. Αυτό πρόκειται να συμβεί στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Συκεών με την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη οι τεχνικές υπηρεσίες κινούνται στην κατεύθυνση αυτή ολοκληρώνοντας τις μελέτες και τα σχέδια των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!