Βορά στους λαθροθήρες το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς

Περιστατικά λαθροθηρίας στο Εθνικό Πάρκο, τις τελευταίες εβδομάδες, αποκαλύπτει ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς (ΦΔΥΚΣ), σε σημερινή ανακοίνωσή του, με την οποία ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση ως προς το θέμα της φύλαξης στην περιοχή ευθύνης του, αφού, όπως τονίζει, για πρώτη φορά από τη λειτουργία του, αδυνατεί να εκτελέσει επαρκώς το πρόγραμμα φύλαξης, ελλείψει πόρων.

Ο Φορέας υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Ν. 4508/2017 (ΦΕΚ 200/Α’/22-12-2017) Άρθρο 48, παρατείνεται η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου με την προοπτική μέσα στο διάστημα αυτό να ψηφιστεί ο νόμος για την «Οργάνωση και λειτουργία των ΦΔΠΠ». Ο νόμος ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, δεν υπάρχει ακόμη καμία εγκεκριμένη χρηματοδοτική κάλυψη για τη λειτουργία του ΦΔΥΚΣ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο ΦΔΥΚΣ έχει εγκαίρως (από αρχές Ιανουαρίου) ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ καθώς και όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχεία, Θηροφυλακή, Αστυνομία και Πυροσβεστική) ότι για πρώτη φορά από τη λειτουργία του, δυστυχώς, αδυνατεί να εκτελέσει επαρκώς το πρόγραμμα φύλαξης λόγω της μη ύπαρξης των αναγκαίων πιστώσεων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του και της μισθοδοσίας του προσωπικού του, μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος. Ο ΦΔΥΚΣ ζητά με το ίδιο έγγραφο την εντατικότερη παρουσία όλων των υπηρεσιών στην Προστατευόμενη Περιοχή για την πάταξη παράνομων δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων και εξαιρέσιμων ημερών.

Ο ΦΔΥΚΣ ευχαριστεί τους Δήμους Δυτ. Αχαΐας και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, οι οποίοι «συνδράμουν όσο μπορούν προκειμένου να καλυφθεί κατά το δυνατόν το πρόγραμμα φύλαξης για το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής ευθύνης του, κατά τις καθημερινές ημέρες της εβδομάδας και μόνο».

Επιπλέον, ενημερώνει εκ νέου ότι οι αρμοδιότητες του προσωπικού του δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση όλων των παράνομων περιστατικών, εφόσον στους επόπτες δεν έχουν δοθεί ανακριτικά καθήκοντα. Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει ο ΦΔΥΚΣ, «έχει επανειλημμένα ζητήσει τη συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών καθώς και την καθοδήγηση του Υπουργείου, για την πάταξη παράνομων δραστηριοτήτων στο Εθνικό Πάρκο».

«Για την προστασία και διατήρηση των βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων του Εθνικού Πάρκου, καλούνται οι πολίτες να συνδράμουν και αυτοί ενεργά», υπενθυμίζει ο Φορέας και παρακαλεί, όταν εντοπίζουν κάποια παράνομη δραστηριότητα, στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς, να επικοινωνούν με τον Φορέα Διαχείρισης (26930 31939, 26930 31651), το Δασονομείο Κάτω Αχαΐας (26930 22708), το Δασαρχείο Αμαλιάδας (26220 26231), την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου (2610 361671-2) και τα Αστυνομικά Τμήματα Βάρδας (26230 71111) και Κάτω Αχαΐας (26930 23333), καθώς όλοι αυτοί οι φορείς είναι άριστα ενημερωμένοι σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την περιοχή και, επιπλέον, έχουν τη δικαιοδοσία να επέμβουν σε περίπτωση παρανομίας.

Τέλος, ο ΦΔ υπενθυμίζει ότι λειτουργεί σε 24ωρη βάση 4ψηφιος αριθμός (1591) στο Υπουργείο ΠΕΝ, προκειμένου κάθε πολίτης να καταγγέλλει περιστατικά λαθροθηρίας, λαθροϋλοτομίας, κ.α.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση