Θεσσαλονίκη: Βουνά από κοπριές απειλούν τον Γαλλικό ποταμό (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Έναν παράνομο χώρο απόθεσης κτηνοτροφικών αποβλήτων, που απειλεί με μόλυνση τον Γαλλικό ποταμό, κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός της Greenagenda.gr στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης. Mαζί με τον αντιδήμαρχο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας του Δήμου Ωραιοκάστρου, Θωμά Δίγκαλη, βρεθήκαμε στον συγκεκριμένο χώρο.

Οι εικόνες που αντικρίσαμε αποκαλύπτουν το μέγεθος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που λαμβάνει χώρα λίγο έξω από το χωριό, αφού σε κοντινή απόσταση βρίσκονται δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες.

«Σίγουρα αυτή η συγκέντρωση των κοπροσωρών επηρεάζει τον υδροφόρο ορίζοντα. Τα διασταλάζοντα νερά απορροφούνται στο έδαφος και επιβαρύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Κατά διαστήματα παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις  νιτρικών και άλλων ουσιών που είναι επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία, για αυτό και απαγορεύεται κατά διαστήματα η χρήση νερού για οικιακή χρήση», επισήμανε ο κ. Δίγκαλης και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι μειώσουμε τις κοπροσωρούς και να πειστούν οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι να μην πετούν τις κοπριές».

Αυτό γινόταν επί σειρά ετών από την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα από ορισμένους οι όποιοι ανεξέλεγκτα αποθέτουν τις κοπριές των ζώων τους και σε άλλα σημεία της περιοχής.

«Οι ποσότητες αυτές έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς λειτουργεί στην περιοχή ένα εργοστάσιο παραγωγής βιοαερίου από τα κτηνοτροφικά απόβλητα. Επιπλέον, η λειτουργία της μονάδας λύνει και το πρόβλημα της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων οι οποίες πλέον πρέπει να αποδεικνύουν την ορθή διαχείριση των αποβλήτων τους», μας εξήγησε ο κ. Δίγκαλης.

«Η γεώτρηση του Γαλλικού ποταμού μάς βγάζει πλέον λιγότερα ποσοστά νιτρικών τον τελευταίο καιρό. Αυτή η μείωση αποδίδεται στο ότι ο υδροφόρος ορίζοντας δεν επηρεάζεται, πλέον, από τους κοπροσωρούς όσο αυτό συνέβαινε παλαιότερα», κατέληξε ο ίδιος.

1 2 3 4 5 6

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση