Βράβευση της εφαρμογής EcoGator

Στις 16 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες, βραβεύτηκαν τρία προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στην ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Και τα τρία προγράμματα είναι αποτελέσματα καινοτόμων και μοναδικών ιδεών, που τοποθετούν τον καταναλωτή στο κέντρο του ενδιαφέροντος, με σκοπό να τον ενδυναμώσουν.

Τα ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης και ανανεώσιμης ενέργειας αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν προσπάθειες, να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, στον τομέα της ενέργειας και των επιπτώσεων της κατανάλωσής της, στο περιβάλλον.

Κάθε πρόγραμμα, που βραβεύτηκε, κατατάχτηκε πρώτο ανάμεσα σε πολλά άλλα, που ανήκαν, στην ίδια με αυτό, κατηγορία. Οι κατηγορίες ήταν: «Ενίσχυση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», «Ενεργειακή απόδοση» και «Τοπικές πρωτοβουλίες για την ενέργεια».

Η εφαρμογή EcoGator (http://www.eusew.eu/energy-efficiency-in-the-palm-of-your-hand) από την Αυστρία, ήρθε πρώτη στην κατηγορία «Ενεργειακή Απόδοση». Η εφαρμογή αυτή στηρίζεται στις ενεργειακές ετικέτες της Ε.Ε. και ελέγχει την αποδοτικότητα των ηλεκτρικών συσκευών. Η εφαρμογή σκανάρει την ετικέτα του προϊόντος (π.χ. ενός ψυγείου) και μια φωτεινή ένδειξη δείχνει στον καταναλωτή, εάν η συγκεκριμένη συσκευή είναι ενεργειακά αποδοτική, αφού έχει προηγηθεί η σύγκρισή της με άλλα προϊόντα, που βρίσκονται στην αγορά. Το EcoGator στοχεύει να εξοικονομήσει 1,95 TWh μέχρι το 2020.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έχει αναλάβει το ελληνικό τμήμα της εφαρμογής ecoGator και συγχαίρει όλους τους εταίρους που έχουν ασχοληθεί με την εφαρμογή προκειμένου να πετύχουν τη δημιουργία ενός τόσο σημαντικού εργαλείου για τους καταναλωτές.

Ένας, ακόμη, νικητής είναι το ισπανικό Πρόγραμμα Dasendolla’t (http://www.eusew.eu/a-lesson-in-energy-efficiency). Το εν λόγω πρόγραμμα έχει καταφέρει να επιτύχει 21% εξοικονόμηση ενέργειας, σε 27 διαφορετικά σχολεία, μέσα σε δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 281.000ευρώ. Κύριο μέσο του είναι η χρήση «έξυπνων» μετρητών και η μόνωση της κεντρικής θέρμανσης, σε συνδυασμό με σεμινάρια, τα οποία έχουν ως αντικείμενο διάφορες τεχνικές καλύτερης διαχείρισης της ενέργειας.

Τέλος, το βρετανικό Πρόγραμμα Co-operative Energy’s User Chooser (http://eusew.eu/more-power-to-the-consumer) βραβεύτηκε, στην τελετή των EUSEW. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέγει τη μορφή ενέργειας (από την ηλιακή έως την αιολική), που προτιμά να χρησιμοποιεί. Το 68% της ενέργειας, που παράγεται από το Co-operative Energy είναι ανανεώσιμη.

Ο κ. Buzek, Πολωνός Ευρωβουλευτής και πρώην Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την απονομή του βραβείου, στην εφαρμογή EcoGator, επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Εσωτερική Αγορά Ενέργειας πρέπει να κινείται παράλληλα με την Ψηφιακή Κοινότητα και η εφαρμογή EcoGator αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας.

Ο Miguel Arias Cañete, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, ανέφερε στην ομιλία του, που «άνοιξε» την τελετή απονομής των βραβείων, ότι: «Οι σημερινοί καταναλωτές δεν είναι παθητικοί. Ενδιαφέρονται για το τι αγοράζουν, θέλουν να ξέρουν από πού προέρχεται, από τι κατασκευάζεται, ποιος είναι ο κατασκευαστής και εάν το προϊόν, που αγοράζουν, είναι καλό για τους ίδιους αλλά και για τον πλανήτη. Ο καταναλωτής ενέργειας είναι εξίσου ενεργητικός με τον καθημερινό καταναλωτή, ο οποίος ελέγχει τις ετικέτες των προϊόντων και την ημερομηνία λήξης τους. Πρέπει να τους υποστηρίξουμε, έτσι ώστε να προβαίνουν σε βιώσιμες επιλογές».

H εφαρμογή ecoGator είναι διαθέσιμη για «κατέβασμα» τόσο σε IOS όσο και σε Android:
Android http://bit.ly/ecogatorgr_android
Ios http://bit.ly/ecogatorgr_io

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.ecogator.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!