Βρέθηκε τραυματισμένο ένα μικρόσωμο γεράκι

Πριν από μια εβδομάδα ο Φυσιολατρικός Περιπατητικός και Ποδηλατικός Όμιλος Καρυδίτσας οργάνωσε ένα μικρό περίπατο στη Λευκόβρυση. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής μέλη του Ομίλου βρήκαν ένα τραυματισμένο μικρόσωμο γεράκι, ένα ξεφτέρι. O πρόεδρος του Ομίλου κ. Γιάννης Σκόρδας τηλεφώνησε στην Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, η οποία πήγε επί τόπου, παρέλαβε το άτυχο πτηνό και το έστειλε στη Θεσσαλονίκη, στο Σταθμό Α' βοηθειών της «Δράσης για την Άγρια Ζωή». Εκεί οι εθελοντές της Οργάνωσης διέγνωσαν ανοιχτό κάταγμα στο φτερό, και κράτησαν το γεράκι να αναρρώσει, αφού πρώτα του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες.

 


Το Ξεφτέρι ή Ιέραξ ο κορυδαλλοφάγος (Falco subbuteo) είναι ένας δεινός κυνηγός
πουλιών. Έχει σώμα λεπτό και νευρώδες. Χαρακτηριστικό είναι το πυρόξανθο χρώμα στα φτερά των ποδιών και στο κάτω μέρος της ουράς. Το πάνω μέρος του είναι σκούρο με πολλές κηλίδες. Έχει μήκος 30 - 60 εκατοστά και το θηλυκό είναι μεγαλύτερο από το αρσενικό. Όταν πετάει μοιάζει με μεγάλο χελιδόνι.

Η προσφορά του πτηνού στο περιβάλλον

Η οικολογική του συμβολή είναι ότι τρώει μεγάλα έντομα όπως λιβελούλες ή ακρίδες που καταστρέφουν τα φυτά. Μπορεί βέβαια να κυνηγά και μικρόσωμα πουλιά,  κορυδαλλούς, τσίχλες χελιδόνια, σπουργίτια, ελέγχοντας έτσι και τον πληθυσμό αυτών των ανθεκτικών ειδών. Στην αντίθετη περίπτωση, τα χελιδόνια και τα σπουργίτια θα αυξάνονταν τόσο πολύ που θα κατανάλωναν την τροφή άλλων, πιο ευαίσθητων και σπάνιων πουλιών (όπως τα αηδόνια) και θα τα
εκτόπιζαν τελείως. Με λίγα λόγια συμβάλει κι αυτό στη διατήρηση της ισορροπίας
στη φύση.

Το άτυχο θηλυκό ξεφτέρι ήταν περαστικό από την Καρυδίτσα. Όπως όλα τα ξεφτέρια της Ευρώπης, είναι μεταναστευτικό. Πιθανόν να προέρχονταν από τη Ρωσία ή τη Γερμανία, και να πήγαινε στην Αφρική για να περάσει το χειμώνα. Περνώντας από τα μέρη μας τσάκισε τη φτερούγα του. Το κυνήγι εντόμων και πουλιών είναι δύσκολη υπόθεση,  μας είπε ο εθελοντής της «Δράσης για την άγρια Ζωή» κ. Πάσιος. Ένα τραύμα στο φτερό μπορεί να κοστίσει στο μικρό αρπακτικό τη ζωή του, λόγω πείνας. Οι ειδικοί που το εξέτασαν αποδίδουν το κάταγμα σε τροχαίο. Ευτυχώς φέτος τα περιστατικά πυροβολημένων αρπακτικών που ήλθαν σε γνώση της Οικολογικής Κίνησης ήταν μέχρι στιγμής μειωμένα.
Ο Φυσιολατρικός Όμιλος  Καρυδίτσας  μέσα σε ένα μήνα εντοπίζει για δεύτερη φορά τραυματισμένο πτηνό και μεριμνά για τη διάσωσή του. Στα ΚΤΕΛ αξίζουν
συγχαρητήρια καθώς εδώ και χρόνια μεταφέρει δωρεάν στους σταθμούς περίθαλψης Καστοριάς και Θεσσαλονίκης τα πληγωμένα πουλιά που τους παραδίδει η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!