Βρήκαν 29 κιλά πλαστικά σκουπίδια μέσα στο στομάχι λιπόσαρκης φάλαινας στην Ισπανία (φωτο)

Τελειωμό δεν έχουν τα περιστατικά θανάτων θαλασσίων κητωδών λόγω κατανάλωσης τεράστιων ποσοτήτων θαλασσίων σκουπιδιών, που ως επι το πλείστον απαρτίζονται από πλαστικό.

Ενώ στο στομάχι της φάλαινας που ξεβράστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Σαντορίνη εντοπίστηκαν περίπου 30 κιλά πλαστικών σακουλών, ένα ίδιο περιστατικό λάμβανε χώρα και στη Μούρθια, στη νοτιοανατολική Ισπανία.

Μια νεαρή αρσενική φάλαινα (sperm whale - φάλαινα φυσητήρας), μήκους περίπου 10 μέτρων και βάρους 7 τόνων, που είχε ξεβραστεί κοντά σε έναν φάρο στην περιοχή Cabo de Palos τον περασμένο Φεβρουάριο, πέθανε από την κατανάλωση 29 κιλών σκουπιδιών, τα οποία έφραξαν τα έντερα και το στομάχι της, όπως αποκάλυψε η διενέργεια νεκροψίας. Μεταξύ των υλικών που είχε καταναλώσει, υπήρχαν πλαστικές σακούλες, συνθετικά σχοινιά, δίχτυα, αλλά και ένα τύμπανο!

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φάλαινα πέθανε εξαιτίας φλεγμονής στην κοιλιακή χώρα ή περιτονίτιδας. Το ποσοστό των ανθρώπινων σκουπιδιών μέσα της έγινε τόσο μεγάλο που το κήτος ήταν αδύνατον να αποβάλει από το πεπτικό του σύστημα.

Μία φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από μία τοπική περιβαλλοντική οργάνωση δείχνει μία εικόνα που μοιάζει με μία δραματικά λιπόσαρκη, αδυνατισμένη φάλαινα. Οι αρχές υπογράμμισαν ότι το βάρος του κήτους έφθανε τους 7 τόνους, όταν τα αρσενικά του είδους, των μεγαλύτερων δηλαδή φαλαινών με δόντια, θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τους 45 τόνους, ενώ τα θηλυκά μπορούν να ζυγίζουν έως και 15 τόνους. Ζουν στα βάθη των ωκεανών, μπορούν να βυθιστούν έως 2.000 πόδια στο νερό και τρέφονται με τεράστια καλαμάρια, καρχαρίας και ψάρια.

Μετά τον θάνατο της φάλαινας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μούρθια ξεκίνησαν καμπάνια για να ευαισθητοποιήσουν εναντίον της χρήσης πλαστικού και της απόρριψής του στη θάλασσα. «Η παρουσία των πλαστικών στους ωκεανούς είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη διατήρηση της άγριας ζωής σε όλον τον κόσμο δεδομένου ότι πολλά κήτοι παγιδεύονται σε σκουπίδια ή καταπίνουν μεγάλες ποσότητες πλαστικών που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατό τους», ανέφερε ο Κονσουέλο Ροσόρο, γενικός διευθυντής φυσικού περιβάλλοντος στη Μούρθια.

Οι αρχές τόνισε ότι η καμπάνια περιλαμβάνει καθαρισμούς παραλιών στην περιφέρεια της Μούρθια, συλλογή δεδομένων για τον τύπο και την ποσότητα των θαλάσσιων απορριμμάτων, καθώς και εκπαιδευτικές παρουσιάσεις.

Δεν ήταν το μοναδικό θύμα

Αυτή, φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που φάλαινα φυσητήρας εντοπίζεται να κείτεται νεκρή σε ακτή, με το στομάχι της γεμάτο με σκουπίδια.

Τουλάχιστον 30 κήτη του είδους έχουν βρεθεί ξεβρασμένα σε παραλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Δανία και τη Γερμανία. Δεκατρείς από αυτές τις φάλαινες βρέθηκε στις ακτές του ομοσπονδιακού κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν της Γερμανίας μέσα στο 2016, σύμφωνα με το National Geographic. Μία τεράστια ποσότητα πλαστικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων αλιευτικών διχτυών, ενός πλαστικού καλύμματος μηχανής αυτοκινήτου και απομεινάρια ενός πλαστικού κουβά, εντοπίστηκαν μέσα στα στομάχια των φαλαινών αυτών.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση