Βραβείο «Βύρων Αντίπας» στον Μπουτάρη για τη μακρόχρονη προσφορά του στην προστασία της άγριας ζωής

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) διοργανώνει εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), την Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 19.00, για τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την ίδρυσή της.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι η παλαιότερη και ανελλιπώς δρώσα περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση, ζωντανή μνήμη της ελληνικής φύσης και των αγώνων για την προστασία της.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα απονείμει το βραβείο «Βύρων Αντίπας» στον Γιάννη Μπουτάρη για τη μακρόχρονη προσφορά του στην προστασία της άγριας ζωής στη χώρα μας.

Η ΕΕΠΦ απονέμει το βραβείο «Βύρων Αντίπας» σε πρόσωπα ή μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν διακριθεί για τη διαχρονική προσφορά τους στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Μέχρι σήμερα έχει δοθεί σε σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πρώην πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ Μιχαήλ Δεκλερής, ο Δρ Luc Hoffmann φιλέλληνας και υπέρμαχος της ελληνικής φύσης, ο αείμνηστος δασάρχης Πάρνηθας Γιώργος Ντούρος κ.ά.

Για την ιστορία και τις δράσεις της ΕΕΠΦ, αλλά και για τις σημερινές προκλήσεις για την προστασία της φύσης, θα μιλήσει ο κος Νίκος Πέτρου, πρόεδρος της ΕΕΠΦ και αντιπρόεδρος του παγκόσμιου Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE).

Το βιογραφικό του Γιάννη Μπουτάρη

Ο Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1942. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει δίπλωμα Οινολόγου από το Ινστιτούτο Οίνου (1967). Διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής, Τεχνικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της οικογενειακής επιχείρησης Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε. (1969-1996).

Το 1996 αποχώρησε από την οικογενειακή εταιρεία και το 1998 ίδρυσε την «Κυρ-Γιάννη Α.Ε.», με τα ομώνυμα κρασιά και οινοποιεία στους ιδιόκτητους αμπελώνες στο Γιαννακοχώρι Νάουσας και στο Αμύνταιο, την οποία διευθύνουν σήμερα οι δύο του γιοι.

Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για δύο θητείες (2002-2006 και 2006-2010). Ηγήθηκε της κίνησης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» κατά τις δημοτικές εκλογές του 2006 και του 2010 ως υποψήφιος δήμαρχος. Τον Νοέμβριο του 2010, εξελέγη Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για πρώτη και το 2014 για δεύτερη φορά (συνολική θητεία: 2011-2019).
Έχει διατελέσει Πρόεδρος και μέλος των διοικήσεων πολλών επαγγελματικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από το 1980, όπως της Συνέλευσης των Αμπελοοινικών Περιφερειών της Ευρώπης, της Διεθνούς Ακαδημίας Οίνου, του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του WWF Ελλάς, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, και ήταν ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ καθώς και ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Έχει λάβει πολλές εθνικές και διεθνείς διακρίσεις.

Από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2021 διετέλεσε Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, ιδρύματος για την ιστορική μνήμη και τον αγώνα κατά του ρατσισμού και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου, από τον Ιανουάριο του 2022, εκτελεί χρέη Αντιπροέδρου.

Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, της πιο αναγνωρίσιμης και αξιόπιστης περιβαλλοντικής οργάνωσης της Ελλάδας (Awareness and Social Behaviour Index, 2012). Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είναι φιλόζωος. Ωστόσο, έχει δημιουργήσει ένα περιβαλλοντικό σχήμα στη Φλώρινα, τον τόπο του, το οποίο έχει αντίκτυπο στη ζωή των ντόπιων και στο βίωμα των επισκεπτών. Αυτός ήταν και ο σκοπός του, να αναδείξει την ομορφιά της άγριας ζωής και της φύσης που περιβάλλει το χωριό του, το Νυμφαίο, δημιουργώντας πόλο έλξης επισκεπτών, ώστε το χωριό να αναβιώσει οικονομικά μέσω του τουρισμού

Σύμβολο της προσπάθειας αποτέλεσε από την αρχή η καφέ αρκούδα, το μεγαλύτερο άγριο θηλαστικό της Ελλάδας. Το 1990, ο πληθυσμός της στην Ελλάδα είχε φτάσει στα όρια εξαφάνισης κι οι ελάχιστες ευκαιρίες να δει κανείς αρκούδα ήταν από τους πλανόδιους διασκεδαστές με τις αλυσοδεμένες από τη μουσούδα «αρκούδες-χορεύτριες». Το βάρβαρο αυτό έθιμο ήταν κάτι που ενοχλούσε τον «μη φιλόζωο» Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος οργάνωσε την ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και μαζί της πάλεψε στα δικαστήρια και στα πολιτικά fora για να αλλάξει η νομοθεσία, η καφέ αρκούδα να χαρακτηριστεί ως «είδος», να συνταχθεί εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία της και να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων για αυτό το επιβλητικό ζώο

Μέσω επιχειρηματικής του δραστηριότητας ως οινοπαραγωγού, ο Γιάννης Μπουτάρης χρηματοδότησε, το 1992, την αγορά έκτασης και εγκαταστάσεων, καθώς και την ανέγερση νέων, για την περίθαλψη και φιλοξενία ταλαιπωρημένων από αιχμαλωσία αρκούδων, το Κέντρο Προστασίας της Καφέ Αρκούδας, που εξελίχθηκε στο Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας και το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων. Δημιούργησε επίσης το Περιβαλλοντικό Κέντρο ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με διοικητικές εγκαταστάσεις και χώρους ενημέρωσης του κοινού για την αρκούδα και το φυσικό περιβάλλον του Νυμφαίου. Η «Κυρ-Γιάννη Α.Ε.», παραμένει ο κύριος χορηγός του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και υποστηρίζει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της οργάνωσης, σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας και νέων δράσεων, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα για το περιβάλλον που ταξιδεύουν τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ σε σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα προγράμματα εθελοντών από όλον τον κόσμο, οι διεθνείς συνεργασίες με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι δενδροφυτεύσεις, καθώς και τα νέα είδη που ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ προσθέτει στην αγκαλιά προστασίας του, όπως ο λύκος (Καταφύγιο Λύκου στον Αετό Φλώρινας), ο Ελληνικός Ποιμενικός (Κέντρο Διάδοσης και Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού) το κόκκινο ελάφι και πολλά άλλα.

Ο ίδιος, ως πρόεδρος της οργάνωσης, έχει την υψηλή επίβλεψη όλων των διαδικασιών και, ως νόμιμος εκπρόσωπός της, είναι πάντα παρών στις δικαστικές αίθουσες, τις πορείες και τα οδοφράγματα. Τιμήθηκε το 2003 από το «TIME Magazine» ως Περιβαλλοντικός «Ήρωας» της Ευρώπης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση