Βραζιλία: Τέλος στα μεγάλα φράγματα στον Αμαζόνιο

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα σταματήσει να κατασκευάζει μεγάλα φράγματα στον Αμαζόνιο, σύμφωνα με δηλώσεις δύο υψηλά ιστάμενων κυβερνητικών στελεχών στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Βραζιλίας, O Globo.

Ο Λουίζ Αουγκούστο Μπαρόσο, πρόεδρος του ομοσπονδιακού οργανισμού ενεργειακού προγραμματισμού, δήλωσε ότι ο οργανισμός αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω για να αναθεωρήσει τη διαδικασία σχεδιασμού μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων. «Υπάρχει η θεωρία ότι κάθε υδροηλεκτρική ενέργεια είναι καλή και φθηνή. Μελετάμε για να δούμε αν ισχύει αυτό για όλα τα έργα. Δεν πρόκειται να φτιάξουμε κανένα φράγμα χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες», πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε προκαταλήψεις ενάντια στα μεγάλα έργα, αλλά πρέπει να σεβαστούμε την κοινωνική επιθυμία να περιορίσουμε αυτά τα έργα. Δεν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε κινήσεις που αγνοούν το κόστος και τους κινδύνους τους» δήλωσε με τη σειρά του ο εκτελεστικός γραμματέας του Υπουργείου Ορυχείων και Ενέργειας της Βραζιλίας, Πάουλο Πεντρόσα.

«Αν επιβεβαιωθεί, αυτή η ανακοίνωση αποτελεί σημαντική νίκη για τους αυτόχθονες πληθυσμούς, τους ακτιβιστές και τις κοινότητες των ποταμών στη Βραζιλία. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βραζιλίας επικυρώνει ό,τι γνωρίζουν εδώ και χρόνια οι επιστήμονες, οι αυτόχθονες ακτιβιστές και οι οικονομολόγοι: ότι αυτά τα δαπανηρά, διεφθαρμένα υδροηλεκτρικά έργα καταστρέφουν τις ζωές, την βιωσιμότητα και το ζωντανό οικοσύστημα του Αμαζονίου, τους πνεύμονες του πλανήτη. Η Βραζιλία μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες χωρίς τεράστια φράγματα, και τώρα θα έχει τελικά την ευκαιρία. Είναι επιτακτική ανάγκη η Βραζιλία να προστατεύσει τα ποτάμια της και την τεράστια βιοποικιλότητά τους, τα οποία είναι όλο και πιο εύθραυστα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Κέιτ Χόρνερ, εκτελεστική διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Rivers.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση