Βρετανία: «Μπουκώνουν» δάσος με CO2 για να τεστάρουν την απορροφητικότητα των δένδρων

Ερευνητές στη Βρετανία εκκίνησαν ένα δεκαετές πείραμα κατά το οποίο θα διοχετεύουν σε ένα δάσος διοξείδιο του άνθρακα ώστε να μετρήσουν πώς και εάν μπορεί να ανταπεξέλθει στα αυξανόμενα επίπεδα του αερίου που αποτελεί κλειδί για την κλιματική αλλαγή.

Το πείραμα Free Air Carbon Dioxide Enrichment (FACE) του Ινστιτούτου Δασικής Έρευνας (BIFoR) του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγχαμ, εκθέτει έναν περιφραγμένο τομέα ώριμης δασώδους περιοχής -στο Norbury Park, στο Στάφορντσάιρ, στα Δυτικά Μίντλαντς- σε επίπεδα CO2 που οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα επικρατούν το 2050.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να μετρήσουν την ικανότητα του δάσους να αιχμαλωτίζει άνθρακα που εκλύεται από την καύση ορυκτών καυσίμων και να απαντήσουν ερωτήματα σχετικά με τη χωρητικότητα απορρόφησης ανθρακικής μόλυνσης μακροπρόθεσμα.

«Λαμβάνουν (σ.σ. τα δάση) λίγο περισσότερο CO2, γιατί αυτό είναι το βασικό τους θρεπτικό στοιχείο. Όμως, δεν γνωρίζουμε πόσο περισσότερο και εάν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο επ' αόριστον», δήλωσε ο Μάικλ Τάους, συνδιευθύνων του Ινστιτούτου.

Ο εξοπλισμός για το πείραμα αποτελείται από μία σειρά από μεταλλικές κατασκευές, σαν ιστοί, που περικυκλώνουν τομείς του δασότοπου, σε διάμετρο 30 μέτρων, και δημιουργούν έναν θόλο περίπου 25 μέτρων.

Συμπυκνωμένο διοξείδιο του άνθρακα χορηγείται μέσω σωληνώσεων στην κορυφή των ιστών, από όπου διοχετεύεται στο φύλλωμα των δένδρων.

dasi2 (600 x 324)

Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η μέση παγκόσμια τιμή διοξειδίου του άνθρακα, το κύριο ανθρωπογενές αέριο του θερμοκηπίου, έφτασε τα 400 ppm στην ατμόσφαιρα, την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στα επιστημονικά χρονικά.

«Το δάσος εδώ δέχεται 40% περισσότερο CO2 από όσο σε φυσιολογικές συνθήκες, γιατί αυτό θα γίνεται στο 2050, αφού υπολογίζεται ότι οι τιμές, εκείνη την περίοδο, θα φτάσουν τα 550 ppm, από 400 σήμερα», είπε ο Τάους.

Με την αποψίλωση να συρρικνώνει την αποθηκευτική ικανότητα άνθρακα των δασών της Γης, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η καλύτερη κατανόηση του ρόλου τους στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, θα βοηθούσε όσους χαράσουν πολιτική να λάβουν μελλοντικά ορθότερες αποφάσεις.

«Με τη συγκεκριμένη έρευνα μπορούμε να έχουμε μία σαφή εικόνα για το εάν έχουν (σ.σ. τα δένδρα) τη δυνατότητα να συνεχίσουν να μας βοηθούν στο μέλλον απορροφώντας περισσότερο CO2», πρόσθεσε ο Τάους.

Η υπόλοιπη δασική έκταση του Norbury Park είναι διαθέσιμη για το κοινό, το οποίο δεν θα επηρεαστεί από το πείραμα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση