Βρώσιμα ποτήρια, σακούλες από πατάτα, ρούχα από πλαστικά μπουκαλάκια και προαύλια σχολείων από τρίμμα ελαστικών

του Νίκου Αβουκάτου

Εκατοντάδες μαθητές Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας και την επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών για τη δημιουργία νέων καινοτόμων και φιλικών στο περιβάλλον προϊόντων στο stand του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε, κατά τη διάρκεια του 8ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης Θεσσαλονίκης που διεξήχθη από τις 24 έως τις 26 Απριλίου 2024 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo, στη Θεσσαλονίκη. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η Greenagenda.gr.

Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ συμμετείχε με δυο εργαστήρια, το ένα εκ των οποίων απευθυνόταν στους μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το άλλο στους μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρώτο εργαστήριο είχε τίτλο «Αλλάζοντας Συμπεριφορές... Αλλάζουμε το Μέλλον» στο οποίο τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν με παιχνίδια για τη διαλογή στην πηγή (ΔσΠ).

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δύο παιχνίδια, το ένα αφής και το δεύτερο επιδαπέδιο, με πληροφορίες για την Διαλογή στην Πηγή. Το συγκεκριμένο εργαστήρι βασιζόταν στο εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλικό, το οποίο η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης από το 2009 υλοποιούν στις σχολικές μονάδες για την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων. Στο δεύτερο εργαστήριο οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν και συμμετείχαν σε βιωματική δράση σχετικά με τη Γραμμική και Κυκλική Οικονομία.

Τα στελέχη της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ παρουσίασαν οικολογικά και φιλικά στο περιβάλλον καινοτόμα προϊόντα. Ειδικότερα, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και έχουν σχεδιασθεί με τις αρχές τις Κυκλικής Οικονομίας ή αποτελούν προϊόντα τα οποία προέρχονται από δευτερογενή υλικά, πχ βρώσιμα ποτηράκια, σακούλες από πατάτα, ρουχισμός από πλαστικά μπουκαλάκια.

Επίσης, οι μαθητές παρέλαβαν ένα σακουλάκι με τρίμμα ελαστικού από παλιά λάστιχα και ενημερώθηκαν ότι μέσω της διαδικασίας της ανακύκλωσης δημιουργήθηκαν νέα προϊόντα, όπως ελαστικά πλακίδια που τοποθετούνται στις σχολικές αυλές και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Επίσης στο 8ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων) ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ λειτούργησε ένα εκπαιδευτικό βιωματικό εργαστήριο. Οι μαθητές μέσα από έναν διαδραστικό μαγνητικό πίνακα απαντώντας ή όχι στις ερωτήσεις των υπαλλήλων της εταιρείας έμαθαν ποια απόβλητα ονομάζουμε μπάζα, πότε αυτά γίνονται απόβλητα και πώς, αν τα ρίξουμε στον ειδικό κάδο, ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται, αφού μπορούν από αυτά να δημιουργηθούν νέα υλικά.

«Η επεξεργασία και η αξιοποίησή τους συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων. Με τα επιτραπέζια παιχνίδια επιδιώξαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές και τους δασκάλους τους, ώστε να αντιληφθούν την αξία των μπαζών και τη σημασία ορθής διαχείρισής τους», ανέφερε στη Greenagenda.gr η Νατάσα Κασάπη, στέλεχος της ΑΝΑΚΕΜ.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση