Βόρεια Εύβοια: Αναστολή αδειών για αιολικά πάρκα

Στην αναστολή όλων των αδειών για αιολικά πάρκα στους δύο πυρόπληκτους δήμους της βόρειας Εύβοιας προχωρεί, όπως είχε εξαγγείλει, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα οι άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί για την ίδια περιοχή, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί, ανακαλούνται.

Τέλος, επιταχύνεται η διαδικασία επιχορήγησης επιχειρήσεων και φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται στο σώμα τροπολογιών που κατατέθηκαν χθες σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα:

• Αναστέλλεται η υποβολή νέων αιτήσεων για την έκδοση αδειών και εγκρίσεων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στους δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας. Οσες αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί απορρίπτονται και όσες άδειες έχουν εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 ανακαλούνται. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου η ΡΑΕ εξέδωσε άδειες για 17 νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, εκ των οποίων οι οκτώ στη βόρεια Εύβοια. Η μία στον δήμο Ιστιαίας, η οποία αφορούσε δρυοδάσος που δεν είχε καεί στο όρος Τελέθριο, και οι άλλες επτά στον Δήμο Μαντουδίου, οι τρεις εκ των οποίων σε περιοχές που κάηκαν το καλοκαίρι. Κατόπιν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας επέπληξε δημόσια τη ΡΑΕ διότι εξέδωσε άδειες σε πυρόπληκτες περιοχές, παρότι υπήρξε κυβερνητική δέσμευση ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ανάλογη ήταν και η στάση του Σταύρου Μπένου, που έχει τεθεί επικεφαλής της ανασυγκρότησης στη βόρεια Εύβοια και δήλωσε στη Βουλή πως «όσο είμαι εγώ δεν θα μπει ανεμογεννήτρια στη βόρεια Εύβοια». Με την ανάκληση ή ακύρωση των αδειών, το κεφάλαιο αυτό κλείνει οριστικά για τους δύο δήμους.

Επίσπευση επιχορήγησης φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών – Απευθείας ανάθεση αντιπλημμυρικών έργων από δασικές υπηρεσίες.

• Επισπεύδονται οι διαδικασίες επιχορήγησης επιχειρήσεων και φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Πιο συγκεκριμένα, οι (αρμόδιοι) αντιπεριφερειάρχες, σε περίπτωση που έχει πληγεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, μπορούν να διαβιβάζουν τους φακέλους τους (αφού έχουν προηγηθεί οι αυτοψίες) στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Οικονομικών, που αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

• Δίνεται η δυνατότητα στις δασικές υπηρεσίες να αναθέτουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα με απευθείας ανάθεση ή μέσω της διαδικασίας με διαπραγμάτευση (δηλαδή όχι με ανοιχτό διαγωνισμό). Στόχος είναι η επίσπευση των εργασιών.

Σε άλλα θέματα:

• Επιτρέπεται στις δικαιοπραξίες που θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους οι ενδιαφερόμενοι να επισυνάπτουν προαιρετικά «ταυτότητα κτιρίου» παρά την αναστολή που έχει δοθεί στην εφαρμογή της ρύθμισης.

• Εξειδικεύονται τα περιβαλλοντικά πρόστιμα ανά κατηγορία σοβαρότητας. Το ύψος του προστίμου συναρτάται ευθέως με τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης, όπερ σημαίνει ότι μια επιχείρηση που εμφανίζει μικρό κύκλο εργασιών (φαινόμενο σύνηθες, λ.χ., σε εταιρείες του χώρου της ανακύκλωσης) «θα πέφτει στα μαλακά»

• Και μια παντελώς άσχετη με το περιεχόμενο του νόμου ρύθμιση: δίνεται η δυνατότητα στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021»να προβαίνει σε δωρεές ή χορηγίες σε φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για την υλοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών. Επίσης, το υπουργείο Τουρισμού θα μπορεί να αποδέχεται δωρεές υπηρεσιών διαφήμισης ή προώθησης του τουριστικού προϊόντος εθνικής εμβέλειας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση