Βόρεια Εύβοια, η δύναμη της αναγέννησης: Κυκλάμινο και πευκάκι φύτρωσαν μέσα στα αποκαΐδια (φωτο)

Εκπληκτικές εικόνες συνέλαβε ο φακός του καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος διερευνά λεπτομερώς τις μεταπυρικές συνθήκες στα πυρόπληκτα δάση της Βόρειας Εύβοιας.

Από το φωτογραφικό υλικό ξεχωρίζουν ένα κυκλάμινο που ανθίζει μέσα από τους καμένους κορμούς και τη στάχτη και ένα πευκάκι νήπιο σε μέγεθος νομίσματος που γεννιέται μέσα από τον όλεθρο.

Τα γόνιμα εδάφη που αναπτύσσονται πάνω σε αλπικούς και μεταλπικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, στην ιδιαίτερη γεωμορφολογικά περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και οι συνθήκες σχετικά υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, συνθέτουν την Κιβωτό, μέσα στην οποία αναπτύσσεται το νέο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, που αποτελεί και την πρώτη χαραμάδα αισιοδοξίας για την επαναφορά των οικοσυστημάτων.

"Τη δεδομένη χρονική περίοδο η ευθύνη της Επιστημονικής Κοινότητας είναι τεράστια για τη διαφύλαξη και την προστασία της φυσικής διεργασίας της αναγέννησης, για την αποτροπή κάθε δραστηριότητας από το απλό περπάτημα και τη βόσκηση, έως τις εργασίες για έργα αποκατάστασης σε μη κρίσιμες ζώνες" σημειώνει ο Καθηγητής Ευθύμη Λέκκας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση