Γαλλία - Σύνοδος για το Κλίμα: Πρόσκληση σε 100 χώρες, όχι όμως στον Τραμπ

Περίπου 100 χώρες έχουν προσκληθεί στη Σύνοδο του Παρισιού για το Κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου, όμως «προς το παρόν» δεν έχει προσκληθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.

Στη σύνοδο αυτή, που διοργανώνει η Γαλλία με την ευκαιρία των δύο ετών μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα (COP21), θα παραστούν 2.000 συμμετέχοντες από περίπου 100 χώρες και 800 οργανισμούς, δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες.

«Πρέπει να ελέγξουμε την πρόοδό μας σε σχέση με τις δεσμεύσεις μας. Αν δεν επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας, δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο της αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κάτα 1,5 βαθμό Κελσίου στο τέλος του αιώνα. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας», τόνισε η γαλλική Προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Ο κ. Τραμπ δεν «έχει προσκληθεί προς το παρόν», επισήμανε το Μέγαρο των Ηλυσίων, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι αποσύρει την Ουάσινγκτον από τη Συμφωνία του Παρισιού, κάτι που ωστόσο δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν το 2020.

Η Συμφωνία, η οποία υιοθετήθηκε στο τέλος του 2015, έχει επικυρωθεί μέχρι στιγμής από 168 χώρες, έχει στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα πριν τη βιομηχανική επανάσταση. Όμως η ανακοίνωση της απόσυρσης των ΗΠΑ επέφερε ένα πλήγμα στη Συμφωνία.

Η σύνοδος του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο νησί Σεγκέν του Παρισιού, λίγο μετά τη διεξαγωγή της 23ης διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που διεξάγεται ως τις 17 Νοεμβρίου στη Βόννη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση