Γαύδος: Ο πρώτος δήμος της χώρας με τοπικό χωρικό σχέδιο ανάπτυξης

Η ανάπτυξη της ακριτικής Γαύδου με την παράλληλη διατήρηση του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους του νησιού καθώς και του πολιτισμικού του χαρακτήρα βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο δημοτικό σχολείο του ακριτικού νησιού στο Καστρί.

Το στίγμα της ανάπτυξης του νησιού έδωσε με την παρουσία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης λέγοντας ότι η πολιτεία θα στηρίξει το ακριτικό νησί, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης η δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου , η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ακαδημαϊκές Κοινότητας και κάτοικοι της Γαύδου.

Από το ακριτικό νησί ο κ Σταθάκης ανακοίνωσε ότι ο δήμος Γαύδου θα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας όπου θα εφαρμοστεί το τοπικό χωρικό σχέδιο ανάπτυξης.

Τα τοπικά χωρικά σχέδια καθορίζουν τις χρήσεις γης, τους όρους και τους περιορισμούς της δόμησης.

Διαχωρίζουν τις περιοχές σε οικιστικές, παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σε περιοχές προστασίας και σε περιοχές ελέγχου χρήσης γης.

Παράλληλα ο κ Σταθάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες για να αποκτήσει το νησί ενεργειακή αυτονομία και όπως ειπώθηκε ήδη στη Γαύδο λειτουργεί υβριδικός σταθμός ενέργειας που σε συνδυασμό με άλλες μορφές ενέργειας καλύπτει το νησί.

«Έχουμε μπει σε μια άλλη περίοδο και ήδη αναζητούμε λύσεις που θα είναι διαφορετικής κλίμακας, περισσότερο αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ Σταθάκης .

Στα έργα υποδομής της Γαύδου τα οποία θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τα οποία θα καθορίσουν το αναπτυξιακό μέλλον του νησιού, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

«Η Γαύδος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού μας σχεδιασμού»,  τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του ακριτικού νησιού και τη βελτίωση των υποδομών .

Όπως ανέφερε , δόθηκαν 439.000 ευρώ για το δρόμο Καστρί-'Αμπελος και 335.000 ευρώ για την τοπική οδοποιία στο λιμάνι.

Για τον εξοπλισμό για τη σήμανση των περιπατητικών μονοπατιών 111.000 ευρώ , για αναπλάσεις οικισμών 381.000 ευρώ και για την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων ύδρευσης 414.000 ευρώ.

Ακόμα ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία αλλά και το δήμο είναι έτοιμη να εντάξει για χρηματοδότηση νέα αναπτυξιακά έργα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη τόνισε μεταξύ άλλων ότι η στήριξη των ακριτών της Γαύδου έχει συμβολική αλλά κυρίως ουσιαστική σημασία.

Η δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου τόνισε ότι στόχος της δημοτικής αρχής σε συνεργασία με την πολιτεία και την Περιφέρεια είναι το νησί να αποτελέσει πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης για τα μικρά νησιά της Ευρώπης και της χώρας μας.

Την ημερίδα με τίτλο «Σχεδιάζουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στη Γαύδο», οργάνωσε η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της ημερίδας το πρωί της Κυριακής προγραμματίζεται συμμετοχική περιήγηση στο νησί από κατοίκους του που περιελάμβανε αναγνώριση και κατανόηση του τόπου, του τοπίου και της ιστορίας καθώς και καταγραφή σύγχρονων προβλημάτων και μελλοντικών δυνατοτήτων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

3 comments

 1. Παντελής Βλαχάκης 13 Φεβρουαρίου, 2023 at 02:18 Απάντηση

  Από to…..
  Γαύδος , Ή Ομηρική «Ωγυγία» το νησί της Καλυψούς….
  “Στης Ωγυγίας το νησί να πέψουμε να πηαίνειτον ΑΡΓΟΦΟΝΟ τον Ερμή”….

  Εδώ πρέπει να σημιώσουμε ότι, Αργοφόνος δεν μεταγλλωτίζεται σε (μαντατοφόρος)
  Ερμής** = οι Ακτίνες του Ηλίου επομένως σωστά ΑΡΓΟΦΟΝΟΣ = σκοτώνει αργά….
  Ο Ιεροκλής ΣΩΣΤΑ αναφέρει την Γαύδο ώς “Κλαύδο” από το κλάμα και αυδή…από το την ίδια ρίζα και ο Κλαύδιος…..
  Μαντατοφόρος και πληροφοριοδότης ο Ερμής, μας δείνει χρήσιμες πληροφορίες ακόμα και σήμερα Ιδικά στα νοσοκομία…
  “πονάει κάποιος στη μέση λίγο πάνω δεξιά πάει στο νοσοκομείο περνάει από ακτίνες και ό (ΕΡΜΗΣ) του δίνει την πληροφορία ότι έχει Πέτρα στο νεφρό….επίσης, νεκροπομπός ο ΕΡΜΉΣ διότι πάντα προπορεύεται της νεκροπομπής….προς τήν δύση….

 2. Παντελής Βλαχάκης 10 Φεβρουαρίου, 2023 at 06:17 Απάντηση

  Οι γαυδιώτες…..και η Γ-αύδος
  ‘Αυδή, Αυδιώτες, Γ-‘αυδιώτες…
  “Αυδιώται” = άνθρωποι πού όλοι μαζί θρηνούν… γιά κάτι….
  Λέγεται ότι, Μετά την καταστροφή της Τερροίας (Τροίας) τους κατοίκους της (οι σύμαχοι Νικητές) διασκορπισαν ανά την οικουμένη…
  Αλους πήραν στην Αίγυπτο άλλους στην πελοπόννησο άλλους στην Χώρα του ΙΡΑΚ-LEUS (Δωρικα) Ηρακλέους Ιωνικά, δηλαδή ΙΡΑΚ κ.λ.π. Διανεμήστηκαν μεταξύ όλων των συμάχων.
  Στην Κρήτη, ο Ιδομενέας* έφερε αρκετούς από αυτούς….όλοι όσοι έμελε να εγγατασταθούν στη δυτική κρήτη, όλους τους έστειλαν στο νησί της Θεάς καλυψούς… Έκτοτε για τό νησί επεκράτησε το όνομα…. ΑΥΔΟΣ = από την λέξη ΑΥΔΗ και… Αυδιώται οι θρηνούντες για κάτι….και σε αυτήν την
  ** ΙΔΟMENEAS από το όρος Ίδη ή Ιδα, + μένος =σφρίγος, οργή, δύναμη….
  ΊΔΗ = ο ωροσκόπος των Ιδεών…. καί… από Ίδη………, ‘Iδας ο Ζεύς,
  και από εδώ, ο Βύδας (του λείπει η βiδα = η Γνώση
  Από “ΖΕΥΣ ο ΙΔΑΙΟΣ” ο Ζεβεδαίος… από εδώ και οί Ι-ου-δαίοι
  Ο Δίας (λένε) γενήθηκε στο όρος Ίδη (Ιδαίον ‘Ανδρον) αλλά και Βύδας, Ιωνικα, ΒUDAS Δωρικά, καί ΒΟΥΔΑΣ Ιωνική ομιλία και γραφή

Αφήστε μια απάντηση