Την «άμεση προκήρυξη» του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», ανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, στην ομιλία του στο αναπτυξιακό - επενδυτικό φόρουμ «Εξοικονόμηση Ενέργειας - Επενδύοντας στο Ευρωπαϊκό Όραμα», το οποίο διεξήχθη χθες Τρίτη στο ξενοδοχείο Divani Caravel από την επενδυτική πρωτοβουλία A - Energy. Μάλιστα, σημείωσε ότι θα ακολουθήσει η προκήρυξη του προγράμματος για εξοικονόμηση ενέργειας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κάνοντας έναν απολογισμό από τους ωφελούμενους του προγράμματος τα τελευταία χρόνια, ο κ. Βερροιόπουλος σημείωσε ότι με το προηγούμενο «Εξοικονομώ» ανακαινίστηκαν 50.000 σπίτια και κατά τα δύο τελευταία χρόνια 20.000, ενώ υποστήριξε ότι με το νέο πρόγραμμα θα ωφεληθούν άλλα 60.000. Ωστόσο, τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει μειωμένο προϋπολογισμό (250 εκατ. ευρώ) επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα δύσκολο πρόγραμμα γιατί περιλαμβάνει και άλλες ενέργειες.
Ο κ. Βερροιόπουλος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση στις επιχειρήσεις σημειώνοντας ότι ενεργοποιείται μετά από πολύ καιρό με κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ για ενέργειες εξοικονόμησης οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν επεμβάσεις στο φλοιό ή και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις αλλά και μέρος του παραγωγικού εξοπλισμού. Προς την ίδια κατεύθυνση μεγάλα κονδύλια, όπως είπε, έχουν δεσμευθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τον οδοφωτισμό (800 εκατ. ευρώ), κάτι που θα επιφέρει μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από 50%.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ ανέφερε ότι επίκειται η έκδοση κανονισμού για τα κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης (nZEBs), με στόχο τα καινούργια κτήρια να καταναλώνουν 70 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, έναντι 250 που καταναλώνουν τα υφιστάμενα κτήρια κατασκευής μετά το 1980.
Δυσθεώρητοι οι στόχοι για το 2030
Ο κ. Βερροιόπουλος αναφέρθηκε στις προκλήσεις του μέλλοντος όπως αυτές προδιαγράφονται από τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού και τη διαφορετική οπτική με την οποία αντιμετωπίζουν τα διάφορα κράτη την κλιματική αλλαγή και την απανθρακοποίηση.
«Όλος ο κόσμος δεν πηγαίνει προς την ίδια κατεύθυνση. Υπήρξαν μεγάλες χώρες όπως η Κίνα η οποία δεσμεύτηκε ότι θα πάει σε απανθρακοποιήση ό,τι και να γίνει και έχει σκοπό να αφήσει πίσω της ενεργοβόρες εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Υπάρχουν χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικά προβλήματα όπως η Ινδία (με εκατομμύρια φτωχών ανθρώπων) με τον αρμόδιο υπουργό να λέει ότι παρότι στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά, δεν έχουν σκοπό να απομακρυνθούν από τη συμφωνία του Παρισιού. Άλλες περιοχές δοκιμάστηκαν από τραγωδίες όπως η Φουκοσίμα και προχωρούν σε επενδύσεις σε πυρηνικά. Αυτός είναι ένας άλλος δρόμος. Άλλες χώρες θέλουν έναν καινοτόμο τρόπο όπως οι ΑΠΕ, τα καθαρά fossil fuels, μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας, όπως πχ. το σχιστολιθικό αέριο, ο κόσμος τρέχει προς διάφορες κατευθύνσεις. Η ΕΕ στοχεύει στην απανθρακοποηση, τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Είναι στόχοι φιλόδοξοι , το 40% για μείωση εκπομπών διοξειδίου, και το 27% διείσδυση των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας. Είναι οι στόχοι για το 2030 και η μείωση στην τελική κατανάλωση ενέργειας πρέπει να είναι 30% και αυτή η μείωση δεν πρέπει να προέρχεται από οικονομική κρίση. Είναι μείωση πραγματική. Μιλάμε για δυσθεώρητους στόχους, οι οποίου απαιτούν μια σαφή στρατηγική η οποία θα δίνει τη δυνατότητα να μην παρεκκλίνουμε από αυτήν και θα προτείνει τον πιο κοστολογικά αποδοτικό τρόπο και θα μεγιστοποιεί τα οφέλη. Αυτά στο παρελθόν δεν ήταν αυτονόητα. Κινητοποιώντας και βρίσκοντας όλους τους διαθέσιμους πόρους (τραπεζικός δανεισμός, μόχλευση κλπ), μπορούν να γίνουν».