Γερμανική απόβαση στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Το σχέδιο «Ηλιος»    και τα απορρίμματα  ενδιαφέρουν τους επενδυτές

Tο σχέδιο της χώρας μας για το πρόγραμμα “Ήλιος” και τις προοπτικές από την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας  παρουσίασε στις 14 Σεπτεμβρίου  o  Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου,  κατά  την  διάρκεια της  επίσκεψης του στο Βερολίνο, όπου είχε συναντήσεις με στελέχη της Γερμανικής Κυβέρνησης, τον Υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής ασφάλειας, Norbert Röttgen, και τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονοµίας και Τεχνολογίας, Jochen Homann. Ακόμα, συναντήθηκε με τον Διεθύνοντα Σύμβουλο και Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (Federation of German Industries - BDI), Dr Markus  Kerber, καθώς και με εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων που ασχολούνται με την ενέργεια

«Συζητήσαμε πώς θα πρoωθήσουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα από κοινού και, πιο συγκεκριμένα, για το μεγάλο σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και εξαγωγής του, το λεγόμενο πρόγραμμα «Ήλιος», το οποίο έχουμε, ήδη, παρουσιάσει και το οποίο βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση, τόσο από τη Γερμανική Κυβέρνηση, όσο και από τη γερμανική βιομηχανία. Υπήρχαν στη συνάντηση εκπρόσωποι διαφορετικών κλάδων της γερμανικής βιομηχανίας, από τον κλάδο των κατασκευών, τον κλάδο των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του εξοπλισμού. Συμφωνήσαμε να υπάρξει μια κοινή ομάδα, η οποία θα δουλέψει περαιτέρω τις λεπτομέρειες, για το πώς ακριβώς προχωράει αυτό το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο. Θα έχουμε την ευκαιρία, στην Αθήνα, στις αρχές Οκτωβρίου, με την έλευση του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας, Philipp Rösler, να υπάρξει μια ειδική ενότητα, όπου θα συζητηθούν όλες οι διαστάσεις αυτού του σχεδίου, οι χρηματοδοτικές διαστάσεις, τα ζητήματα κατασκευής, τα ζητήματα της μεταφοράς του ηλεκτρισμού, επειδή είναι πολύ σημαντικό αυτό το σχέδιο να αποτελέσει και τον καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού προς τη νότια Ευρώπη. Είναι κάτι που, όχι μόνο η χώρα μας, αλλά και άλλες, βάζουν πολύ ψηλά στην ατζέντα». Σε ερώτηση  δημοσιογράφου  , πότε θέλετε να ξεκινήσει αυτό το project;  Ο κ.Παπακωνσταντίνου  απάντησε  :   Το πρόγραμμα εχει, ήδη, ξεκινήσει.

 

Στα τέλη Αυγουστου  Γερμανοί αξιωματούχοι προετοίμασαν  την επίσκεψη   του υπουργού Οικονομίας . Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η διαχείριση απορριμμάτων ήταν   τα αμιγώς περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ζητήματα που περιλάμβανε η   ατζέντα των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας, Στέφαν Κάπφερερ, με τους υπουργούς Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και Περιβάλλοντος Γ. Παπακωσταντίνου.

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργεια και Κλιματικής Αλλαγής παρουσίασε   ένα σχέδιο που προβλέπει από δίκτυα για τη μεταφορά ηλιακής ενέργειας στις βορειοευρωπαϊκές αγορές μέχρι επενδύσεις γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών ομίλων στη χώρα για την κατασκευή φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς και εργοστασίων παρασκευής πάνελ ή άλλου συναφούς εξοπλισμού με προορισμό όχι μόνο την ελληνική, αλλά την ευρύτερη αγορά της ΕΕ και της ΝΑ Μεσογείου.

 

 

Ο κ. Καπφέρερ συνοδευόμενος  από τον επικεφαλής της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KFW K. Φούνκε που εξειδικεύεται μεταξύ άλλων σε χρηματοδοτήσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της πράσινης ενέργειας και τον γενικό διευθυντή του γερμανικού ΣΕΒ (BDI) Μ. Κέρμπερ, προετοίμασαν  την  επίσκεψη - στις αρχές Οκτωβρίου - του Γερμανού υπ. Οικονομίας Φίλιπ Ραίσλερ. Ο τελευταίος θα ηγηθεί πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής με στόχο να προωθήσει αυτό που συχνά αποκαλεί γερμανικό σχέδιο «Μάρσαλ» για την χώρα μας. Σε αυτήν, αναμένεται να συμμετάσχουν μέλη των 30 και πλέον συνδέσμων που συμμετείχαν στην  συνδιάσκεψη του Βερολίνου, υπό τον κ. Ρέσλερ, με θέμα την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση Μέρκελ στέλνει συνεχή μηνύματα.κυρίως προς τους μεγάλους Γερμανικούς ενεργειακούς ομίλους, οι οποίοι μετά την απόφαση για τερματισμό της ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνικά μέχρι το 2022, είναι υποχρεωμένοι να στραφούν προς την «πράσινη» ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, προκειμένου ν’ αντικαταστήσουν το μερίδιο της αγοράς που θα χάσουν, επεκτεινόμενοι – γιατί όχι – στην Ελλάδα. Αλλά και σε επίπεδο Κομισιόν υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο απεξάρτησης από τα πυρηνικά, και άρα η Ελλάδα προσφέρεται όπως αναπληρώσει το ενεργειακό έλλειμμα, μέσω εντατικοποίησης της αξιοποίησης των ΑΠΕ, με απτά οφέλη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

φωτοβολταϊκό πάρκο SELECTED VOLT ΑΕ(ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ).

Το εάν η Ελλάδα μπορέσει τελικά να εξάγει ηλεκτρισμό και ενέργεια στην Ευρώπη είναι ένα μάλλον πρόωρο θέμα, αφού κάτι τέτοιο προϋποθέτει τεράστιες επενδύσεις σε δίκτυα και διεθνείς διασυνδέσεις. Αυτό που προέχει, και που το Γερμανικό ενδιαφέρον μπορεί να δράσει ως καταλύτης, είναι όπως η χώρα μας επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΑΠΕ, ιδίως εάν επιθυμεί να πιάσει τους στόχους του 18 - 20% διείσδυση στο ενεργειακό ισοζύγιο μέχρι το 2020. αποδοτικότητας.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΣΕΒ, κ. Κέρμπερ, που θα συνοδεύσει τον κ. Κάπφερερ, είναι πρώην στενός συνεργάτης του γερμανού υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που πρώτος, σε δηλώσεις στην γερμανική εφημερίδα “ Die Ζeit”, είχε παρατηρήσει ότι «η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας απ’ ότι η Γερμανία και θα μπορούσε να εξάγει σε εμάς ρεύμα από τον ήλιο».

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!