Γεωθερμία: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στον Λιθότοπο Σερρών

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από το ΙΓΜΕ στις 6 Δεκεμβρίου η δεύτερη βαθιά γεωθερμική γεώτρηση στα Χρυσοχώραφα, στα πλαίσια του έργου «Έρευνα του πιθανού γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Λιθότοπου - Ηράκλειας Ν. Σερρών». 

Το έργο αυτό εκτελείται με βάση Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ηράκλειας και του ΙΓΜΕ, και στοχεύει στο χαρακτηρισμό ως «βέβαιο» του σημερινού «πιθανού» γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Λιθοτόπου Ηράκλειας.

Οι τρεις βαθιές γεωτρήσεις

Η δεύτερη βαθιά γεωθερμική γεώτρηση έφτασε στο βάθος των 352,5 μέτρων και στα τελευταία 50 μέτρα διάτρησε μια σειρά ταμιευτήρες που φιλοξενούν γεωθερμικό ρευστό άριστης ποιότητας, με μέγιστη θερμοκρασία 75 οC. Η γεώτρηση, μετά την προ-άντλησή της για καθαρισμό, εκδηλώνει αρτεσιανισμό, παράγοντας περίπου 20 κυβικά μέτρα γεωθερμικού ρευστού, θερμοκρασίας στην έξοδο 68 βαθμών Κελσίου.

Σημειώνεται ότι η πρώτη βαθιά γεωθερμική γεώτρηση έφτασε στο βάθος των 417 μέτρων και στα τελευταία 70 μέτρα διάτρησε μια σειρά ταμιευτήρες που φιλοξενούν γεωθερμικό ρευστό επίσης άριστης ποιότητας, με μέγιστη θερμοκρασία 64 οC.

Η πλήρης εκτίμηση του δυναμικού των δύο γεωτρήσεων, ως παροχή, θερμοκρασία και σύσταση γεωθερμικού ρευστού, θα είναι δυνατή μετά την ανάπτυξη και άντλησή τους, η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στον επόμενο μήνα.

Το γεωτρύπανο του ΙΓΜΕ μετακινείται ήδη για εγκατάσταση στη θέση που θα εκτελεστεί η τρίτη βαθιά γεωθερμική παραγωγική γεώτρηση, η κατασκευή της οποίας θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση