ΓΕΩΤΕΕ: Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σύσταση Γενικής Γραμματείας Δασών

«Ο πρωθυπουργός κινήθηκε στο πλαίσιο των προτάσεών μας, όσον αφορά το θέμα της δασικής πολιτικής και της δασοπροστασίας, προαναγγέλλοντας μάλιστα, τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Δασών στο ΥΠΕΝ (σ.σ.: έναντι Γενικής Διεύθυνσης που είχε προαναγγείλει πρόσφατα). Είναι μια πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση, που περιλαμβάνει και την πρόσληψη –ελπίζουμε άμεσα- δασολόγων, που λείπουν σε δραματικό βαθμό από τα δασαρχεία».

Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/ΠΚΜ κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος, μιλώντας στο Radio North 98, για όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής φορέων εκπροσώπησης παραγωγικών τάξεων της Θεσσαλονίκης, με τον πρωθυπουργό.

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι φυσικά και χρειάζονται Δασαρχεία, τα οποία ήδη τα μετακίνησε στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις χωρίς κεντρικό και κάθετο σχεδιασμό, που ήταν λάθος αυτό και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ΓΓ Δασών, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και θα ενισχυθούν και σε υλικοτεχνική υποδομή και σε δασολόγους. Απλά εγώ του προσέθεσα και για τις άλλες ειδικότητες, οι οποίες χρειάζονται. Ο κ. Σκρέκας στην επιστολή του λέει ότι έχουν να γίνουν 17 χρόνια προσλήψεις δασολόγων και είναι αλήθεια. Αντίστοιχα, λίγο λιγότερο, είναι για τους γεωπόνους, τους κτηνιάτρους, τους ιχθυολόγους. Φανταστείτε ότι υπάρχει περίπτωση όπου ένας δασολόγος καλείται να καλύψει 380.000 στρέμματα. Φανταστείτε πως στους ελεγκτικούς μηχανισμούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της Θεσσαλονίκης ήμασταν κάποτε 120 στελέχη και τώρα είμαστε 35».

Ο κ. Σαρόπουλος πρόσθεσε ότι η έλλειψη προσωπικού και ο περιορισμός προσληψεων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον υπερπληθυσμό γεωπόνων που προκαλούν οι αποφάσεις του πρόσφατου παρελθόντος: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33 τμήματα γεωπονικά. Πώς έγιναν αυτά; Τότε που υπήρχαν τα ΤΕΙ, γιατί πλέον δεν υπάρχουν, το πιο εύκολο πράγμα να δώσει η κυβέρνηση σε μια περιοχή και σ΄έναν τοπικό βουλευτή, που φωνάζει, είναι να κάνει ένα ΤΕΙ για να ενισχύσει την οικονομία με τους σπουδαστές. Και τι θα κάνεις στην επαρχία; Το πρώτο που έρχονταν στο μυαλό τους κάτι σχετικό με τη γεωπονία. Όταν καταργήθηκαν τα ΤΕΙ, επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, φυσικά δεν έγινε καμία συζήτηση για το πόσα πανεπιστήμια μπορούμε να έχουμε. Και ξαφνικά μέσα σε μια μέρα, ενώ ουσιαστικά είχαμε 3 τμήματα (Θεσσαλονίκη, Ορεστιάδα, Βόλο) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,με 6 τμήματα, αποκτήσαμε ξαφνικά το 2019, 33 τμήματα γεωπονικά. Και μπήκαν το 2019, και 2020 – 2021 κάθε χρόνο 6.000 νέοι γεωπόνοι από εκεί που έμπαιναν χίλιοι. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής έβαλε ένα φρένο. Φέτος μπήκαν λιγότεροι από 1.000 και ευτυχώς εξορθολογίστηκε η κατάσταση, αλλά είπα και στον πρωθυπουργό ότι δεν φτάνει αυτό. Αλλιώς σε λίγα χρόνια θα κάνουμε εξαγωγή γεωπόνων.».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση