Γεωτρήσεις βγάζουν νερό …ροδάκινο

Σύμφωνα   με    πληροφορίες   από  τη δεκαετία του ‘80  ξεκίνησε ανεξέλεγκτα  η εναπόθεση των οπωροκηπευτικών   σε 15 περιοχές του νομού Πέλλας.

 

Η  εισήγηση  του αντιπεριφερειάρχη  Π.Ε.Πέλλας  Θεόδωρου Θεοδωριδη  για την αποκατάσταση χώρων απόσυρσης  οπωροκηπευτικών   στην περιοχή  Λάκκας  δήμου  Πέλλας  και  Ριζού  δήμου Σκύδρας  έφερε στην επιφάνεια  ένα  οικολογικό  έγκλημα  που  συνεχίζονταν  για πολλές δεκαετίες    στο υπέδαφος,   σε περισσότερες περιοχές της χώρας.Ένας από τους   15  παράνομους  χώρους   στο νομό Πέλλας  βρίσκεται  σε κοντινή απόσταση από τις πηγές της Αραβησσού  οι οποίες ικανοποιούν περίπου το 35% σε περίοδο αιχμής, τις ανάγκες σε πόσιμο νερό του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, και βρίσκονται άμεσα εκτεθειμένες στο ενδεχόμενο ρύπανσης.

 

 

Εκατομμύρια τόνοι ροδακίνου, νεκταρινιού, αχλαδιού, μήλου και ντομάτας αφεθηκαν σχεδόν ανεξέλεγκτα  σε τμήμα   του αμμοχαλικορυχείου Λάκκας που τοποθετείται εντός των ορίων του Τ.Δ. Λάκκας, Δήμου Πέλλας αλλά και σε παρακείμενες περιοχές. Αυτό όμως  που έχει ακόμη   μεγαλυτερη  σημασία για τη δημόσια   υγεία   είναι  ότι   η ζώνη εναπόθεσης  λειτουργούσε περίπου 4,5 χλμ. νοτιοανατολικά των πηγών της Αραβησσού

Οι αποθέσεις των οπωροκηπευτικών  σταμάτησαν   στις αρχές του 2000  μετά από σχετική οδηγία της Ε.Ε. (οι χωματερές είχαν  χωροθετηθεί χωρίς  καμία μελέτη ) .Η απόθεση τους μπορεί να σταμάτησε   όμως  υπάρχουν  αναφορές  αγροτών  επειδή   οι γεωτρήσεις τους  αποκαλύπτουν διασταλάγματα  των συγκεκριμένων οπωροκηπευτικών  ( περιοχή Σκύδρας). Στην ευρύτερη περιοχή  του  Δροσερού της Πέλλας  αγρότες   εξέφρασαν τα  παράπονα τους   για ρύπανση   καθώς   ο υδροφόρος  ορίζοντας   έχει  γεμίσει με  διασταλαγματα  ροδάκινων.

Στο Τ.Δ. Ριζού, Δήμου Σκύδρας, και πιο συγκεκριμένα στη θέση «Ρουντίνα» σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων κατά την ίδια χρονική περίοδο, έλαβε χώρα απόσυρση οπωροκηπευτικών προϊόντων, χωρίς να πληρούνται ούτε στο ελάχιστο οι κατάλληλες προϋποθέσεις περιβαλλοντικής προστασίας.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, σε συνέργεια με το εξαλλοιωμένο γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής, ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ταχεία υποβάθμιση της ποιότητας του υδροφόρου ορίζοντά της, όπως εντοπίστηκε από γεωτρήσεις βάθους 120 μέτρων κατάντη της περιοχής, σε απόσταση 5.5 χλμ. (Τ.Δ. Πετριάς), και 7 χλμ. (Τ.Δ. Αρσενίου), όπου και ταυτοποιήθηκαν διασταλλάγματα από την αποσύνθεση των οπωροκηπευτικών.

 

Κατά μαρτυρίες του ΤΟΕΒ Εδεσσαίου, παρά την παρέλευση πολλών ετών από την παύση της ανεξέλεγκτης απόσυρσης, υπάρχουν ακόμη και σήμερα  ενδείξεις φαινομένων ρύπανσης του υδροφορέα με την έναρξη των γεωτρήσεων κατά την αρδευτική περίοδο.

 

Η Π.Ε Πέλλας      έκανε  αίτημα χρηματοδότησης από το  ΥΠΕΚΑ . Σε  όλες  τις  περιοχές  μια συστηματική καταγραφή είναι απαραίτητη  για να διαπιστωθεί τι  συμβαίνει στον υδροφόρο ορίζοντα.

Με γνώμονα τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και της ανθρώπινης υγείας αλλά και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (οδηγία πλαίσιο για τα νερά 2000/60) ο  κ. Θεοδωρίδης εισηγήθηκε και αποφασίσθηκε ομόφωνα

1) ο  άμεσος  χαρακτηρισμός   των παραπάνω χώρων ως «χώροι με επιφανειακή και υπεδάφια ρύπανση»

2) η   αποτύπωση της έκτασης και του επιπέδου της ρύπανσης που τυχόν έχουν επιφέρει τόσο στον υπόγειο υδροφορέα όσο και στο έδαφος

3) η   ένταξη της αποκατάστασης τους σε κατάλληλο χρηματοδοτικό μέσο με απώτερο σκοπό την πλήρη αποκατάσταση και εξυγίανσή τους και τέλος,

4) η   διερεύνηση του φαινομένου της ρύπανσης του υπόγειου υδροφορέα αλλά και της ρύπανσης εδάφους και στους τέσσερις Δήμους  της Π.Ε. Πέλλας, όπου έλαβε χώρα ανεξέλεγκτη ή ημιελεγχόμενη απόσυρση οπωροκηπευτικών.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!