Γιατί βάφτηκε κόκκινος ο πάγος της Ανταρκτικής; (φωτο)

Ουκρανοί επιστήμονες που βρίσκονται στην ερευνητική βάση Vernadsky στο Galindez Island, σε αρχιπέλαγος της Ανταρκτικής, αντίκρισαν ένα θέαμα που τους εντυπωσίασε.

Το χιόνι γύρω από τη βάση τους είχε μετατραπεί από λευκό σε αποχρώσεις του κόκκινου και του ροζ. Κανένας λόγος ανησυχίας όμως, όπως μας λένε, δεν είναι αίμα φώκιας.

Ο υπαίτιος πίσω από το αιματοβαμμένο χρώμα είναι ένα κόκκινο φύκι (Chlamydomonas nivalis), που συναντάται συνήθως σε αλπικά χιόνια.

Μας το εξήγησε το ουκρανικό Υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης σε post στο Facebook, παρομοιάζοντας το χρώμα με «μαρμελάδα βατόμουρο».

Και βέβαια δεν είναι καθόλου καλό σημάδι, καθώς δείχνει πως αυτοί οι οργανισμοί βρήκαν τον δρόμο τους για το εξαιρετικά αφιλόξενο τοπίο της Ανταρκτικής.

Γεγονός που αποκαλύπτει πως η θερμοκρασία έχει ανέβει στην παγωμένη ήπειρο. Και πράγματι αυτόν τον μήνα σημειώθηκε η υψηλότερη ποτέ θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Ανταρκτική, αυτό το τρομακτικό 18,3 βαθμοί Κελσίου.

Το συγκεκριμένο φύκι αλλάζει χρώμα από πράσινο σε πορτοκαλί και κόκκινο τελικά κατά τη διάρκεια του κύκλου της ζωής του…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση