Γιατί δεν έχει βρέξει ακόμη στην Ελλάδα; (χάρτης)

του Νίκου Αβουκάτου

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων κυμάνθηκε ο Οκτώβριος στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σε αντίθεση με τη Δυτική Μεσόγειο, όπου καταγράφηκαν πολύ μεγάλα ύψη υετού, όπως προκύπτει από τον χάρτη της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (NOAA).

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες δέκα ημέρες του προηγούμενου μήνα, σημαντικό τμήμα της Ιταλίας, της Νότιας Γαλλίας, αλλά και στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ισπανίας, σημειώθηκαν καταστροφικές πλημμύρες και υπήρξαν νεκροί.

Αντίθετα στα Βαλκάνια και σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν δεν θυμίζουν το παρελθόν, με τα ποσοστά βροχόπτωσης να έχουν μειωθεί αισθητά.

«Σε αντίθεση με τη Δυτική Μεσόγειο στην υπόλοιπη Ευρώπη σημειώθηκαν πολύ μικρά ποσά βροχής. Αυτό εξηγείται από τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στο Βόρειο Ημισφαίριο, με ισχυρές διαταραχές στη Δυτική Ευρώπη (σκάφες χαμηλών πιέσεων)», εξηγεί στη Greenagenda.gr ο φυσικός-μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ντάφης, αυτό το μοτίβο των βαρομετρικών συστημάτων δεν είναι σύνηθες τη δεδομένη περίοδο του έτους. Το φυσιολογικό είναι τα χαμηλά βαρομετρικά να πλησιάζουν την περιοχή μας από τα δυτικά και να μην παραμένουν στη Δυτική Μεσόγειο.

Ο χάρτης Ευρώπης για τα ποσοστά της βροχής τον Οκτώβριο, που ακολουθεί, δείχνει την απόκλιση του ύψους υετού από τη μέση τιμή για τον συγκεκριμένο μήνα.

Με κόκκινο και καφέ είναι οι περιοχές με ανομβρία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση