Γιατί δεν πρέπει να βγάζουμε τις μέδουσες στην παραλία

Τις τελευταίες ημέρες, ειδικά στον Κορινθιακό κόλπο, αλλά και σε άλλες παραλίες της Ελλάδας, οι θάλασσες έχουν γεμίσει με Μέδουσες (κοινώς «τσούχτρες»), με αποτέλεσμα οι λουόμενοι να μη μπορούν να ευχαριστηθούν το μπάνιο τους. Έτσι βγάζουν τις μέδουσες έξω με απόχες, κουβάδες ή ό,τι άλλο εργαλείο βρουν.

Αυτό, όμως, όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, μολύνει τις παραλίες και θέτει σε κίνδυνο παιδιά και ενήλικες με βεβαρημένο πρόβλημα υγείας.

Με αφορμή αυτό, το Παρατηρητήριο εξηγεί αναλυτικά, βήμα-βήμα, γιατί οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω στην παραλία:

1. Οι μέδουσες έτσι και βγουν έξω στην παραλία με την ζέστη αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα μετά από λίγη ώρα. Άρα είναι μια ακόμα εστία μόλυνσης που δεν πρόκειται να κάτσει κανένας να την καθαρίσει.
2. Έτσι και κάποιος πατήσει τα πλοκάμια της μέδουσας ακόμα και εάν είναι ελαφρά θαμμένα στην άμμο εκκρίνει ένα υγρό το οποίο προκαλεί τσούξιμο και κνησμό. Και τα άτομα που τσιμπηθούν από μέδουσα χρειάζονται απαραίτητα πρώτες βοήθειες.
3. Σε άτομα με ευαίσθητο ή με βεβαρημένο πρόβλημα υγείας μπορεί να αποβεί και μοιραίο, εξαρτάται βεβαίως πάντα από το είδος της μέδουσας αλλά και από το πρόβλημα υγείας του κάθε ανθρώπου.
4. Οι μέδουσες τρώνε μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν αλλά αποτελούν και τροφή για άλλα θαλάσσια είδη.
5. Και στην τελική οι μέδουσες θα μείνουν για λίγες ημέρες και μετά θα παρασυρθούν από τα ρεύματα μακριά από τις παραλίες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση