27η Agrotica: Γιατί η Πασχαλίτσα είναι ο «πράσινος» σύμμαχος του καλλιεργητή

του Νίκου Αβουκάτου

Η στρατολόγηση των ωφέλιμων εντόμων και ακάρεων, όπως η Πασχαλίτσα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην εξουδετέρωση των «κακών» εντόμων που καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Πρόκειται για μια φυσική διεργασία φυτοπροστασίας που μειώνει τη χρήση χημικών.

Τα ωφέλιμα μικρά έντομα και ακάρεα επιστρατεύονται για την καταπολέμηση των φυσικών εχθρών των καλλιεργειών. Η εφαρμογή της βιολογικής καταπολέμησης των κακών εντόμων στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία δείχνει ότι έχουν ανοίξει νέοι δρόμοι στη φυτοπροστασία με τον περιορισμό της χρήσης των χημικών.

Η στρατηγική της προληπτικής εξαπόλυσης εντόμων και ακάρεων, σαν την πασχαλίτσα, ξεκίνησε να εφαρμόζεται πριν από τέσσερα χρόνια, εξήγησε κατά τη διάρκεια του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου, στην 27η Agrotica, o Απόστολος Πέκας, Senior Scientist, Biobest Group N.V., Belgium, και υπογράμμισε ότι «η στρατολόγηση είναι ένας βιολογικός μηχανισμός προστασίας των καλλιεργειών. Με την επιλεκτική αναπαραγωγή των εντόμων μπορούμε να εξαπολύσουμε επιθέσεις στους κακούς εχθρούς των καλλιεργειών».

Ο κ. Πέγκας, παρουσιάζοντας τον τρόπο εκτέλεσης του συγκεκριμένου μηχανισμού, αναφέρθηκε στο ψεκασμό της καλλιέργειας της πιπεριάς. Ως φυτοπροστατευτικό υλικό χρησιμοποιήθηκε η γύρη του φυτού Typha επειδή διαθέτει υψηλή διατροφική αξία, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των ωφέλιμων εντόμων.

Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μηχανισμού φυτοπροστασίας στη χώρα μας, τόνισε ότι ξεκίνησαν να γίνονται  κάποια πειράματα ενώ για το κόστος όπως είπε «αυτό μπορεί να το επωμιστεί ο καλλιεργητής διότι η ζημιά είναι μεγαλύτερη από την προσβολή της καλλιέργειας».

Θα μπορούσε η Πασχαλίτσα να είναι ένας σύμμαχος του καλλιεργητή; Η απάντηση είναι καταφατική.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση