«Για να τρως θρεπτικά θέλει υγιές έδαφος»: Ορθή διαχείριση τροφής μέσω της αστικής καλλιέργειας «open farm»

του Νίκου Αβουκάτου

Στο 8ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης Θεσσαλονίκης, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ-Helexpo, μαθητές σχολείων μπορούν να ενημερώνονται για το πρότζεκτ της αστικής καλλιέργειας «open farm».

Πρόκειται για ένα δίκτυο ανοικτών αγροκτημάτων της Ελλάδας που συνδέει τους ενήλικες και τα παιδιά με την προέλευση της τροφής.

Το καινοτόμο αυτό πρότζεκτ δημιουργήθηκε από μια ομάδα επαγγελματιών της αγροδιατροφής στην Αθήνα το 2019 και αποσκοπεί στην εκπαίδευση μαθητών για τη βιώσιμη διατροφή και τις καλλιέργειες σε αστικό περιβάλλον.

«Αν θα φάμε θρεπτικά τρόφιμα εξαρτάται από το υγιές έδαφος», επισήμανε στη Greenagenda.gr το μέλος της ομάδας του δικτύου Open farm Βάσω Γιατσίδου.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των μαθητών έγινε σύμπραξη του «open farm» με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ και υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «healthy habits» με βιωματικά εργαστήρια που περιλαμβάνουν κηπουρική, γευσιγνωσίες, αλλά και μείωση σπατάλης τροφίμων.

Τα οργανικά υπολείμματα μπορούν να ενισχύουν τις αστικές καλλιέργειες και οι κάτοικοι των πόλεων μπορούν να παράγουν και να καταναλώνουν τα δικά τους προϊόντα, φρέσκα, τοπικά και εποχικά. Μέσω του καφέ κάδου και της κομποστοποίησης η ορθή διαχείριση του οργανικού είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τοπικές κοινωνίες με την εκτροπή του από τον πράσινο κάδο.

Δείτε φωτογραφίες:

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση