Για 114 ημέρες η Κόστα Ρίκα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της από τις ΑΠΕ

Στόχος του μικρού τροπικού κράτους είναι να απαλλαχθεί από τα ορυκτά καύσιμα εντός των επόμενων πέντε ετών. Η Κόστα Ρίκα παρήγαγε το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τις τελευταίες 114 ημέρες και αναμένεται να συνεχίσει με τους ίδιους αμείωτους ρυθμούς.

Το 2015, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αντιπροσώπευσε το 99% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κόστα Ρίκα. Αυτό συμπεριλάμβανε 285 ημέρες αποκλειστικής τροφοδότησης από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κόστα Ρίκα.

Η Κόστα Ρίκα βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση να επωφεληθεί από ένα πλήθος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λόγω του μοναδικού κλίματος και εδάφους της. Το μεγαλύτερο ποσοστό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της χώρας προέρχεται από την υδροηλεκτρική ενέργεια, λόγω του εκτεταμένου συστήματος ποταμών που διαθέτει, σε συνδυασμό με τις ισχυρές τροπικές βροχοπτώσεις.

Ωστόσο, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, καθώς και η ενέργεια από βιομάζα και γεωθερμία, διαδραματίζουν επίσης βασικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα.

Στόχος του μικρού τροπικού κράτους είναι να απαλλαχθεί από τα ορυκτά καύσιμα μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Με μεγάλες επενδύσεις σε έργα γεωθερμικής ενέργειας και προβλέψεις για πιο συχνές και ισχυρές βροχοπτώσεις τα επόμενα χρόνια, ο στόχος ίσως επιτευχθεί ακόμη νωρίτερα, εκτιμούν οι αξιωματούχοι της χώρας.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση