Γιορτή κάστανου και ορεινή πεζοπορία στο Λειβάδι Θεσσαλονίκης

Γιορτή Κάστανου στο Λειβάδι δεν σημαίνει μόνο άφθονα κάστανα, εδέσματα, χορό και γλέντι. Πέρα από αυτά, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί μια ορεινή πεζοπορία στο δάσος, κατά την οποία όσοι συμμετέχουν θα απολαύσουν την υπέροχη πανοραμική θέα προς τον Θερμαϊκό, τον Όλυμπο, τη Χαλκιδική, το Βέρμιο και το Πάικο και θα περιηγηθούν στον παραδοσιακό οικισμό του Λειβαδίου.

Το Λειβάδι

Το Λειβάδι του Δήμου Θέρμης είναι κτισμένο σε ένα λεκανοπέδιο της κορυφογραμμής Κισσού (Χορτιάτη) –Ομβριανού – Χολομώντα Χαλκιδικής. Απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου Χαλκιδικής, από τη διασταύρωση Λειβαδίου Πετροκεράσων και από τα Βασιλικά. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με μακραίωνη ιστορία που φθάνει μέχρι τους προϊστορικούς χρόνους. Καταστράφηκε ολοσχερώς το 1821 από τους Τούρκους, επειδή συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση της Χαλκιδικής με 25 οπλαρχηγούς και πολλούς αγωνιστές που είχαν ενταχθεί στο επαναστατικό σώμα του Εμμανουήλ Παπά.

Το Λειβάδι διατηρεί μέχρι ζωντανή την μακεδονική αρχιτεκτονική με διώροφα λιθόκτιστα σπίτια και στενά λιθόστρωτα σοκάκια που διασώζονται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας είναι ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου που κτίστηκε το 1818 και φέρει έναν σπάνιο αγιογραφικό διάκοσμο στα κλίτη.

Η γιορτή του κάστανου αποτελεί παράδοση για το Λειβάδι. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην κεντρική πλατεία του παραδοσιακού οικισμού «Τα Πλατάνια» με λαϊκούς χορούς και τραγούδια, τοπικά εδέσματα, άφθονο κρασί και κάστανα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδιωτών σε συνεργασία με τους κατοίκους της τοπικής Κοινότητας, τον Δήμο Θέρμης και την Πολιτική Προστασία Θέρμης στα μέσα Οκτωβρίου παράλληλα με τη συγκομιδή των καστάνων. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η γνωριμία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος του χωριού, η ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας του, η προβολή της πολιτισμικής του παράδοσης και των τοπικών προϊόντων καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα οι διοργανωτές προσδοκούν πως η γιορτή του κάστανου θα δημιουργήσει κίνητρα στους νέους για τη συστηματική καλλιέργεια και εκμετάλλευση της καστανιάς που ευδοκιμεί στον τόπο.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην κεντρική πλατεία του χωριού «Τα Πλατάνια» την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στις 12.00 μέχρι τις 16:00, με χορευτικά συγκροτήματα από περιοχές της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης και παραδοσιακή λαϊκή ορχήστρα.

Στους επισκέπτες προσφέρονται κάστανα, κρασί και τοπικά εδέσματα και προϊόντα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

09:00-12:00. Ορεινή πεζοπορία στο «Καλογερικό» (Αηλιάς, 987μ. ύψος). Διαδρομή: Λειβάδι - Περιαστικό δάσος – «Ράχη» - «Αγκορτσούδες» «Καλογερικό». Επιστροφή: «Κερασώνας» - «Μονοπάτι Αγάπης» - «Ράχη» - Περιαστικό δάσος - Λειβάδι. Οδηγός: Κλεάνθης Μπουλιώνης.
10:30-11:30. Συντονισμός ορχήστρας και χορευτικών τμημάτων
11:30. Προσέλευση και υποδοχή επισήμων.
11:50. Είσοδος χορευτικών τμημάτων.

12:00- 12:30. Χαιρετισμός του προέδρου του Συλλόγου, Δημητρίου Γουδήρα.
Χαιρετισμοί εκπροσώπων των δημόσιων Αρχών και των κοινωνικών φορέων.

12:30 -16:00: Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια - Λαϊκή ορχήστρα Βασιλείου Τζιαρού.
12:30-14:00. Προγράμματα Χορευτικών τμημάτων:
1. Χορευτικό τμήμα ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Κορδελιού.
2. Σύλλογος Μικρασιατών – Σμυρναίων Ελευθερίου Κορδελιού «Αγία Φωτεινή»
3. Χορευτικό τμήμα ιερού ναού Αγίας Παρασκευής Μενεμένης
4. Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης «Διόνυσος».
5. Πολιτιστικός Σύλλογος Συκιάς Χαλκιδικής «Τα Συκιωτάκια»
6. Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής «Ο Παρθενών»
7. Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής «Ο Παρθενών».

14:00-16:00. Παραδοσιακοί λαϊκοί χοροί και τραγούδια για το κοινό.
16:00. Τέλος της εορτής.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση