Γκλέτσος προς Τσιρώνη: Αλλάξτε τη δασική νομοθεσία για να φτιάχνουμε δρόμους!

Του Θοδωρή Καραουλάνη

Την ανατροπή της δασικής νομοθεσίας και ιδίως των προβλέψεων για την προστασία του δάσους ζητά ένας γνωστός αυτοδιοικητικός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος!

Με επιστολή του ο Δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος ζητά από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη να αλλάξει πλήρως τη δασική νομοθεσία ώστε να μπορούν οι δήμοι να φτιάχνουν δρόμους μέσα στα δάση χωρίς να επωμίζονται κόστος αναδάσωσης!

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη διάνοιξη δασικής οδού στην περιοχή του, που συνδέει έναν απομακρυσμένο ορεινό οικισμό με το κέντρο του Δήμου, ο Δήμαρχος Στυλίδας ζητά να αναιρεθεί η νομοθεσία που προβλέπει για κάθε ανθρώπινη επέμβαση στο δάσος αναδάσωση ίσης τουλάχιστον έκτασης!

Η πρόβλεψη αυτή του νόμου 4280 είναι σήμερα η κύρια πρόβλεψη προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας καθώς υποχρεώνει οποιονδήποτε (είτε δημόσιο, είτε αυτοδιοίκηση είτε ιδιώτη) αν προχωρήσει σε κάποιο έργο ή κατασκευή σε δάσος ή δασική περιοχή να αναδασώσει ίση τουλάχιστον έκταση που θα του υποδείξει η Δασική Υπηρεσία είτε στην ίδια είτε σε όμορη – κοντινή περιοχή.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος 4280, που αποτελεί μια τροποποίηση του βασικού δασικού νόμου του 1979, είχε κατηγορηθεί από πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις ως «δασοκτόνος» καθώς επιτρέπει αρκετές χρήσεις σε δασικές εκτάσεις και δάση, κατ΄εξαίρεση, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προαγωγής της εθνικής οικονομίας. Η βασική «αντίρροπη» πρόβλεψη που διασφαλίζει το δασικό πλούτο είναι αυτή ακριβώς η υποχρέωση για ίσης έκταση αναδάσωση. Και τώρα ένας αυτοδιοικητικός, και μάλιστα μιας περιοχής με δασικό πλούτο, ζητά την κατάργησή της!

Ο Δήμαρχος Στυλίδας υποστηρίζει ότι το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον επιβάλλει να μπορούν να συνδεθούν οδικώς οι οικισμοί ενός Δήμοι και μάλιστα ιδίως με το κέντρο του Δήμου. Ουδείς μπορεί να φέρει αντιρρήσεις σε αυτό, άλλωστε εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και του δάσους στο Σύνταγμα υπάρχουν προβλέψεις και για τις ορεινές περιοχές.

Όμως ο Δήμαρχος Στυλίδας πατώντας σε αυτό το επιχείρημα βάζει στην ατζέντα των αλλαγών που ζητά την κατάργηση της υποχρέωσης αναδάσωσης για τη διάνοιξη δρόμου, επικαλούμενος το κόστος αυτών των έργων!

Για να είμαστε δίκαιοι, ο Δήμαρχος ζητά να μην πληρώσει «χρυσή» ο Δήμος την αναδάσωση, καθώς η έκταση που ζητά αφορά «πουρνάρια» και όχι δάσος. Όμως ο Δήμαρχος ξεχνά – ή ίσως δεν ξέρει – ότι η μάχη για τα «πουρνάρια», δηλαδή για τις δασικές εκτάσεις που δεν είναι δάσος, είναι η μεγαλύτερη νομική «μάχη» των τελευταίων δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα: σε οικονομικό επίπεδο, σε νομοθετικό, σε διοικητικό, σε δικαστικό. Το ζήτημα έχει απασχολήσει δεκάδες επενδύσεις, όλα τα δικαστήρια μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας – ακόμη και την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση…

Μάλιστα ο Δήμαρχος Στυλίδας ξεκινά την επιχειρηματολογία του από μια ευρέως αποδεκτή άποψη που πρόσφατα είχε επικαλεστεί και ο ίδιος ο κ. Τσιρώνης: ότι το δάσος για να προστατευθεί αποτελεσματικά πρέπει να έχει ζωή – άρα και οικονομική δραστηριότητα…

Όμως μπροστά στις ανάγκες του Δήμου του, ο κ. Γκλέτσος ζητά από τον Υπουργό αναθεώρηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η οποία όμως αν ξεκινήσει θα πρόκειται για την αρχή του ξηλώματος του πουλόβερ προστασίας του δάσους!

Θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντηση του Υπουργείου…

Δείτε αναλυτικά την επιστολή του Απόστολου Γκλέτσου προς τον Γιάννη Τσιρώνη που κοινοποίησε στα μέσα της πατρίδας του ο Δήμαρχος Στυλίδας

Προς :

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Τσιρώνη Ιωάννη

ΘΕΜΑ : Αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την υλοποίηση έργων οδοποιίας σε χαρακτηρισμένες ως δασικές εκτάσεις.

Kύριε υπουργέ,

Παρακολούθησα τις δηλώσεις σας κατά τη διάρκεια της επισκέψεως σας στις πληγείσες από τη πρόσφατη πυρκαγιά περιοχές της Εύβοιας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις σας, οι οποίες και με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο το δάσος για να προστατευτεί θέλει ζωή, θέλει κτηνοτρόφους, υλοτόμους μελισσοπαραγωγούς , ρητινοπαραγωγούς κλπ.

Κατόπιν των προαναφερόμενων κύριε υπουργέ περνώ στο θέμα και αξιώνω την απάντησή σας. Στα γεωγραφικά όρια της τοπικής κοινότητας Λογγιτσίου του Δήμου Στυλίδας ανήκει το δημοτικό δάσος Λογγιτσίου εκτάσεως 1.970,00 στρεμμάτων το οποίο αποτελεί τοπίο απείρου φυσικού κάλους και από τους λίγους εναπομείναντες φυσικούς πνεύμονες πρασίνου που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. Για να προστατευτεί λοιπόν σύμφωνα με τις δηλώσεις σας το δάσος αυτό και να μην καεί δίνοντας παράλληλα ζωή και στην μικροοικονομία της περιοχής απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία αφαλούς πρόσβασης των οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (πυροσβεστικών οχημάτων, υδροφόρων , χωματουργικών μηχανημάτων κλπ ) στη τοπική κοινότητα Λογγιτσίου της οποίας ανήκει το δάσος.

Η δημοτική αρχή Στυλίδας με άοκνες και συνεχείς προσπάθειες και παρά την δραματική μείωση των κρατικών χορηγήσεων προς του Ο.Τ.Α, η φετινή επιχορήγηση ΣΑΤΑ για την εκτέλεση έργων και λοιπών εργασιών συντήρησης υφιστάμενων υποδομών για το Δήμο Στυλίδας όπως ενδεχομένως να γνωρίζετε περιορίστηκε στο ποσό των 245.000,00 € κατάφερε με τα πενιχρά της οικονομικά της έσοδα να δημοπρατήσει την διάνοιξη χωρίς ασφαλτόστρωση των τελευταίων 5 χιλιομέτρων οδοποιίας για τη σύνδεση της έδρας του Δήμου Στυλίδας με τη Τ.Κ Λογγιτσίου και συνεπώς με το δημοτικό δάσος δεσμεύοντας συνολικά το ποσό των 168.642,00 € .

Ενημερωτικά σας αναφέρω ότι το εκτιμώμενο κόστος ασφαλτόστρωσης του υπολοίπου της οδού ανέχεται σε 600.000,00 €. Σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία για χωματουργικό έργο που αφορά μόνο τη διάνοιξη του δρόμου πρόσβασης στη προαναφερόμενη τοπική κοινότητα προϋπολογισμού μελέτης 140.000,00 €. και συμβατικού προϋπολογισμού μετά την έκπτωση 64.400,00 €. το οικείο δασαρχείο αξιώνει για την έγκριση επέμβασης σε δασώδη περιοχή με πουρνάρια μελέτη αναδάσωσης άλλης περιοχής και υλοποίηση έργου αναδάσωσης συνολικού προϋπολογισμού 39.405,00 €. Και αυτό μόνο για την αποκατάσταση του χώρου από τα πουρνάρια στον οποίο διέρχεται ο δημοτικός δρόμος σύνδεσης μιας τοπικής κοινότητας με την έδρα του Δήμου.

Εδώ είναι που λέμε κύριε υπουργέ ότι αφήνουμε το γάμο (το τεράστιο δάσος με τα μεγάλα οφέλη για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία ) και πάμε για πουρνάρια .

Κύριε υπουργέ αυτό είναι ένα μικρό δείγμα για το τι συμβαίνει με τους απαρχαιωμένους νόμους που δένουν τα χέρια στους καθ’ ύλη αρμόδιους υπαλλήλους και τη τοπική αυτοδιοίκηση .

Κύριε υπουργέ επειδή πραγματικά πιστεύω ότι είστε ο κατάλληλος άνθρωπος στη κατάλληλη θέση περιμένω από εσάς ευχάριστα νέα.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Στυλίδας

Απόστολος Γκλέτσος

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση