του Λάζαρου Θεοδωρακίδη
«Υποδομές με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας αποκτά η χώρα γενικότερα και ειδικά η Βόρεια Ελλάδα κι όλα αυτά οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο», τόνισε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κ. Γραφάκος εγκαινίασε τις δύο εκθέσεις «Forward Green» και «Renewable EnergyTech» -θα διαρκέσουν μέχρι και τις 9 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo- και μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα ««Υποδομές Κυκλικής Οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα», υπογράμμισε πως η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία 4,5 χρόνια στη διαχείριση των αποβλήτων και μέχρι το 2030 θα ανήκει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ πετυχαίνοντας τους απαιτούμενους στόχους. Ο ίδιος επισήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει η Βόρεια Ελλάδα σε αυτόν τον στόχο, αφού όπως είπε οι 4 από τις συνολικά 11 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων είναι σε αυτήν τη γεωγραφική ζώνη. «Τώρα όμως πάμε ένα σημαντικό βήμα παρακάτω», συμπλήρωσε ο κ. Γραφάκος, αφού όπως ανέφερε, έχοντας στόχο την κυκλική οικονομία και τα οφέλη της, δημιουργούμε δύο μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης στη Θεσσαλονίκη και μία στην Καβάλα, από τη διαχείριση των αποβλήτων». Μάλιστα, σημείωσε πως αναφορικά με τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων τρέχουν σε όλη τη χώρα 200 έργα, εκ των οποίων τα 75 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.
Στην ίδια εκδήλωση ο Θύμιος Μπακογιάννης Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ τόνισε πως η κυκλική οικονομία και η διαχείριση των αποβλήτων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Σύμφωνα με τον ίδιο «οφείλουμε να κάνουμε πολλή δουλειά και θα πρέπει, όπως είπε «να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση ώστε οι επόμενες γενιές να πάρουν τα σωστά μηνύματα για την κυκλική οικονομία». Ο κ. Μπακογιάννης μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα λάθους μηνύματος την προτροπή πολλών και εταιριών που όταν χαλάει μια ηλεκτρονική συσκευή πχ κινητό τηλέφωνο ή εκτυπωτής πως «δεν αξίζει να το φτιάξεις, πάρε ένα καινούργιο». Το λάθος, είπε ο κ. Μπακογιάννης είναι ότι πρέπει να μάθουμε να ρυπαίνουμε λιγότερο, να αξιοποιούμε όσα υλικά γίνεται περισσότερο από τις χαλασμένες συσκευές και γενικότερα να παράγονται προϊόντα με υλικά πιο φιλικά στο περιβάλλον.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας τόνισε πως «είναι προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η κυκλική οικονομία και η διαχείριση των αποβλήτων με την ενίσχυση των υποδομών και γι΄αυτόν τον σκοπό η ΠΚΜ διαθέτει πόρους που αγγίζουν τα 290 εκατ. ευρώ». Σε αυτόν τον τομέα, όπως είπε ο κ. Γιουτίκας δίνουμε βάρος στις δημόσιες υποδομές, αλλά και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που αξιοποιούν το πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Ο ίδιος υπογράμμισε πως στην ΠΚΜ υπάρχει απόλυτη συνεργασία όλων των δήμων με την Περιφέρεια και τον ΦΟΔΣΑ και «προχωρούμε με γρήγορα βήματα τόσο στις χωροθετήσεις και αδειοδοτήσεις των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων». Επίσης σημείωσε ότι στην ΠΚΜ θα έχουμε τριάντα πράσινα σημεία κι εξήρε τον ρόλο που διαδραμματίζουν στο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
«Την Άρτα και τα Γιάννενα βρίσκουμε μέσα στους κάδους ανακύκλωσης, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει και οι πολίτες να κάνουν τον απαραίτητο διαχωρισμό των απορριμμάτων», επισήμανε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος. Όπως είπε, δεν αρκούν μόνον οι επενδύσεις, αλλά απαιτείται καλύτερη ενημέρωση και υπευθυνότητα όλων μας, προκειμένου τα ζητήματα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών να γίνουν πράξη στην καθημερινότητά μας.
Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Γιάννης Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στα προγράμματα που τρέχει ο οργανισμός για την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση των αποβλήτων, τα οποία συνολικά ανέρχονται σε 107 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος ανέφερε το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κι όπως σημείωσε «βρισκόμαστε στα μισά, δηλ. στην τετραετία και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά». Επίσης, επισήμανε την περίπτωση του δήμου Βούλας – Βουλιαγμένης όπου τρέχει για πρώτη φορά το πρόγραμμα «ο ρυπαίνων πληρώνει» και θα αποτελέσει πιλότο και για άλλους δήμους σε ολόκληρη τη χώρα.
Τον σημαντικό ρόλο του Forum Κυκλικών Πόλεων που αποκτά ολοένα και περισσότερο τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), Καθηγητής ΑΠΘ, Νίκος Μουσιόπουλος, τονίζοντας πως τα θέματα της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης των αποβλήτων μας αφορούν όλους σήμερα και τα επόμενα χρόνια.
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, επισήμανε την ενότητα που δείχνει η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού στη διαχείριση των αποβλήτων και στα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας. Και αυτό συμβαίνει, γιατί όπως τόνισε «το σκουπίδι δεν έχει χρώμα, δεν είναι ούτε πράσινο ούτε μπλε ούτε κόκκινο και χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι για τη διαχείρισή του». Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας διαρκούς καμπάνιας για την ανακύκλωση, τη διαχείριση των αποβλήτων και της κυκλικής οικονομίας.
Εισηγήσεις στην εκδήλωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκαναν επίσης ο Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Δημήτρης Κομίλης, επισημαίνοντας την ανάγκη εκτροπής της ταφής απορριμμάτων και επανάχρησης υλικών για την παραγωγή ενέργειας, ο Κωνσταντίνος Τσιόπτσας Διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. που περιέγραψε τα βήματα που έγιναν στη διαχείριση των απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, η Project Manager Life IP Μαρία Πλατή εξηγώντας τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού προγράμματος και ο Δρ. Περιβαλλοντολόγος, Φίλιππος Κυρκίτσος, επισημαίνοντας την ανάγκη εντατικοποίησης προσπαθειών που έχουν γνώμονα την κυκλική οικονομία από τα ξενοδοχεία και τους χώρους εστίασης στο κομμάτι της διαχείρισης των αποβλήτων.