Ζουρνάς-Δανιηλιδης μίλησαν στην greenagenda για τις αντιδράσεις των κατοίκων.
Για αδικαιολόγητες διαμαρτυρίες των κατοίκων κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης αναφερόμενος στην κατασκευή του ΣΜΑ στην Ευκαρπία. Από την πλευρά του ο προεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς μιλώντας στην greenagenda ανέφερε:
«Για την ωρίμανση του έργου απαιτήθηκαν συνολικά εφτά (7) χρόνια. Το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να εξυπηρετήσει το 60% των Δήμων του ΒΔ πολεοδομικού συγκροτήματος με προφανή περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ωφέλει για τους χρήστες του. Η χωροθετηση του περιφερειακού συμβουλίου δεν μπορεί να αλλάξει. Οι προσπάθειες μας κινδυνεύουν να χαθούν με τις αδικαιολόγητες διαμαρτυρίες. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει καμιά επιβάρυνση, αντιθέτως είναι ένα έργο προστασίας του περιβάλλοντος. Αναρωτιέμαι είναι το ίδιο να πηγαίνουν καθημερινά στη Μαυροράχη 250 απορριμματοφόρα από όλους τους δήμους και είναι το ίδιο να μετακινούνται μόνον 50 τρακτορες. Αυτό σημαίνει ότι θα περιοριστούν οι μετακινήσεις σχημάτων άρα και των εξόδων (καύσιμα) υποστήριξε ο κ. Ζουρνάς. Δεν είναι ενημερωμένοι σωστά, δεν προβλέπεται να γίνεται καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝΑ. Ο κ. Ζουρνας δεν μπορεί να εξηγήσει πως γίνεται να έχουν αποφασίσει οι αρχές και να μην επεμβαίνει η αστυνομία . Η θέση που ορίστηκε είναι 1200 μέτρα από το σχέδιο της Ευκαρπίας, τι να κάνω να διώξω τον ΤΙΤΑΝΑ ? κατέληξε ο κ. Ζουρνάς .
Με πρόσφατες τοποθετήσεις του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης απάντησε στις κατηγορίες σε βάρος του άλλα και στις αντιδράσεις των κατοίκων για την κατασκευή του έργου.
Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει απολύτως καμία «γκρίζα ζώνη» στην όλη υπόθεση, επαναλαμβάνω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι:
1. Ασφαλώς και έχει γίνει διαβούλευση και μάλιστα εξαντλητική, με τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους της Ευκαρπίας. Ο διάλογος είχε ολοκληρωθεί πριν αρχίσουν οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης και κατασκευής του έργου. Αποτέλεσμα μάλιστα αυτής της διαβούλευσης ήταν να τροποποιηθεί το είδος των εγκαταστάσεων που προβλέφθηκαν για την Ευκαρπία (μεταφορά του εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης στη Μαυροράχη). Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί σήμερα να ισχυρίζεται ότι αγνοήθηκε η τοπική. κοινωνία.
2. Δεν υπάρχει η παραμικρή παρατυπία ή απόσταση από τα όσα ορίζει η αυστηρότατη ελληνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Είναι ψευδές και ανήθικο να λέγεται ότι δεν έχουν τηρηθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Εάν συνέβαινε αυτό δεν θα υπήρχαν οι εγκρίσεις.
3. Δεν είναι σοβαρό να χαρακτηρίζεται ως «φαραωνικό» το μέγεθος του ΣΜΑ Ευκαρπίας. Σχεδιάστηκε με δυναμικότητα το 140% της προβλεπόμενης ημερήσιας υποδοχής απορριμμάτων γιατί αυτό προβλέπουν οι κανόνες προγραμματισμού της μελλοντικής χρήσης αλλά και η πρόβλεψη για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών (πιθανή αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ κλπ).
4. Δεν ισχύει ότι προωθείται μόνο ο ΣΜΑ της Ευκαρπίας και όχι οι περιφερειακοί. Εδώ και 20 χρόνια είναι σε λειτουργία ο ΣΜΑ της Θεσσαλονίκης, σε λειτουργία είναι και αυτός στο Δήμο Δέλτα και επίκειται αυτή της Επανωμής. Η ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού προχωρά ανάλογα με τις διαδικασίες και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και όχι με άλλα «σκοτεινά» κριτήρια.
5. Είναι απολύτως ψευδές ότι είναι εύκολη η άρση του χαρακτηρισμού του αναδασωτέου που έχει το άλλο οικόπεδο, στο οποίο προτείνουν οι κάτοικοι να κατασκευαστεί ο ΣΜΑ. Η άρση είναι αδύνατη με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο απλώς παραπλανούν τους πολίτες. Υπάρχουν ανάλογα αιτήματα που απορρίφθηκαν παρά το γεγονός ότι αφορούσαν την ανέγερση νοσοκομείων!
6. Είναι ανακριβές ότι το υφιστάμενο οικόπεδο αποχαρακτηρίστηκε από αναδασωτέο. Η προηγούμενη χρήση του αφορούσε λατομική εκμετάλλευση. Ο αποχαρακτηρισμός του από αναδασωτέα σε λατομική έκταση έγινε με βάση το προηγούμενο νομικό καθεστώς. Μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση είναι αδύνατη η άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα.
7. Δεν υπάρχει απολύτως καμία ανισοκατανομή στη σχέση περιοχών- ΣΜΑ. Η κάθε περιοχή καλύπτεται ανάλογα με τον πληθυσμό της. Είναι πολύ φυσιολογικό ο ΣΜΑ της Επανομής να είναι πολύ μικρότερος αφού θα καλύψει μία περιοχή με μικρότερο πληθυσμό.
8. Η λειτουργία του εργοστασίου «Τιτάν» είναι παντελώς άσχετη με τον ΣΜΑ. Επιχειρήματα περί καύσης των απορριμμάτων μέσω του ΣΜΑ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Είναι σαφές ότι κάποιοι κάτοικοι παρασύρονται από ανεύθυνες τοποθετήσεις δήθεν «ανησυχούντων». Δυστυχώς κάποιοι έχουν πειστεί ότι απειλούνται από το έργο. Τους διαβεβαιώνουμε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος από τη λειτουργία του ΣΜΑ ούτε για το περιβάλλον αλλά ούτε και για την υγεία τους.
Ο ΣΜΑ είναι ένα έργο προστασίας του περιβάλλοντος και ως τέτοιο έχει εγκριθεί και αδειοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ελληνικά υπουργεία.
Είναι έργο απολύτως απαραίτητο για την ορθή λειτουργία του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων και πολύτιμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού θα επιτρέψει στους δήμους της περιοχής να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά που σήμερα διαθέτουν για τις μετακινήσεις των απορριμματοφόρων.
Όσοι αντιστρατεύονται την κατασκευή του θα ευθύνονται για την απώλεια σημαντικών πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και για ενδεχόμενες αξιώσεις (απολύτως προβλεπόμενες από τους νόμους) της αναδόχου εταιρίας. Εάν απολεσθούν τα 15 εκ. ευρώ της χρηματοδότησης του αλλά και εάν επιβληθούν πρόστιμα τα ποσά αυτά θα επιβαρύνουν στα δημοτικά τέλη, δηλαδή τους πολίτες. Έχουν τεράστιες ευθύνες όσοι οδηγούν την κατάσταση σε αυτές τις ατραπούς.
Κάνω έκκληση να παραμεριστούν μικροκομματικές ή άλλες επιδιώξεις και να αρχίσει η κατασκευή του έργου χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Δεν είναι δυνατό μία ολόκληρη κοινωνία, ο θεσμός και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής μας να μένουν όμηροι ανθρώπων που είτε δεν γνωρίζουν τη μορφή του έργου, είτε εξυπηρετούν προσωπικές ή άλλες επιδιώξεις τους σε βάρος του γενικού καλού».
Σ. Δανιηλίδης : Θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας η κατασκευή του ΣΜΑ
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων που εκδηλώνονται κατά της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Όσοι υποκινούν τις αντιδράσεις των κατοίκων και αναμοχλεύουν μία ανεδαφική αλλά φοβική συζήτηση περί δήθεν περιβαλλοντικών ή άλλων επιπτώσεων από τη λειτουργία ενός Σ.Μ.Α. το κάνουν προφανώς λόγω δικών τους μικροκομματικών και παραταξιακών σκοπιμοτήτων ή και ιδιοτελών συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση αναλαμβάνουν τεράστιες και τραγικές ευθύνες εις βάρος της πόλης, της χώρας, της Αυτοδιοίκησης, των πολιτών και του ίδιου του περιβάλλοντος, το οποίο υποτίθεται ότι υπερασπίζονται.
Η κατασκευή και λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας είναι άκρως απαραίτητη για τους παρακάτω βασικούς λόγους:
1. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο του Περιφερειακού Σχεδιασμού αλλά και κάθε συστήματος ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων και ως έργο υποδομής υποστηρίζεται ανεπιφύλακτα από το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικολογικό κίνημα.
2. Περιλαμβάνει εφαρμογές τελευταίας τεχνολογίας με τις οποίες διασφαλίζονται σε απόλυτο βαθμό τόσο η δημόσια υγεία όσο και η προστασία του περιβάλλοντος.
3. Εάν καθυστερήσει ή ακυρωθεί η κατασκευή του τότε η Πατρίδα μας, την κρίσιμη αυτή ώρα συνεχούς διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, κινδυνεύει με απώλεια διασφαλισμένων πόρων, κάτι που θα πλήξει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της.
4. Ως επένδυση διασφαλίζει πλήρως τον καθοριστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων. Όσοι πολιτικοί, κομματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς υπονομεύουν το έργο ουσιαστικά υπονομεύουν το ρόλο της ΤΑ και ουσιαστικά δημιουργούν ένα τεράστιο κενό στο σύστημα διαχείρισης. Κενό το οποίο θα καλύψουν αμέσως τα ιδιωτικά συμφέροντα.
5. Θα διασφαλίσει 60-80 μόνιμες θέσεις εργασίας μέσα στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία της έκρηξης της ανεργίας.
6. Ως σημαντικός κρίκος στο σύστημα διαχείρισης θα συμβάλει στην εξοικονόμηση σημαντικών ποσών. Θα επιτρέψει στους δήμους, που σήμερα επιβαρύνονται με επιπλέον καύσιμα, ανταλλακτικά και εργατοώρες από τη μετακίνηση των συνολικά 250 απορριμματοφόρων προς τον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μειώσεις των δημοτικών τελών, κάτι που θα ανακουφίσει τους προϋπολογισμούς οικογενειών και επιχειρήσεων.
7. Από τη μείωση αυτού του κυκλοφοριακού όγκου των απορριμματοφόρων, που (σημειωτέον) σήμερα διέρχονται από περιοχές του Δήμου Παύλου Μελά, θα προκύψει τεράστιο όφελος για το περιβάλλον αφού δε θα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα ρύποι από τις εξατμίσεις τους… Και επιπλέον δε θα επιβαρύνουν με τα διασταλλάζοντα τους δρόμους τους οποίους διέρχονται.
Σε κάποιες αντιδράσεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες απαντώ ευθέως:
- Είναι ηθικά και περιβαλλοντικά άθλιο και απαράδεκτο να υποδεικνύεται άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα οικοπέδου προκειμένου να ανεγερθεί σε αυτό ο ΣΜΑ. Και είναι περισσότερο καταδικαστέο η υπόδειξη αυτή να γίνεται από άτομα και φορείς τα οποία συνήθως απειλούν με «αίμα και άμμο» όταν επιχειρείται ο αποχαρακτηρισμός έστω και ενός τετραγωνικού μέτρου αναδασωτέας έκτασης ακόμη και για κατασκευές νοσοκομειακών, προνοιακών εγκαταστάσεων ή σχολείων.
- Είναι ηθικά και πολιτικά άθλιο να υποβοηθείται η ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων της ΤΑ. Και μάλιστα από ανθρώπους και φορείς που απειλούν με «μακελειό» πριν από κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης.
- Είναι ηθικά άθλιο από άτομα και φορείς που υποτίθεται ότι αγωνίζονται για τους συνανθρώπους τους και την τοπική τους κοινωνία να προχωρούν σε συνειδητή διασπορά ψευδών ισχυρισμών με «ενημερώσεις» για δήθεν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Κάποιοι, προκειμένου να αποκομίσουν μικροκομματικά ή μικροπαραταξιακά οφέλη έφτασαν στο σημείο να μιλούν για «καρκινογενέσεις» από τη λειτουργία ενός ΣΜΑ! Και το κάνουν αυτό ανερυθρίαστα ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι έργα σαν κι αυτό λειτουργούν χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα σε όλον τον κόσμο και μάλιστα μέσα στις πόλεις. Επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες ότι κινδυνεύουν, την ώρα που ένας ΣΜΑ παλαιάς τεχνολογίας και ανοιχτού τύπου λειτουργεί χωρίς καμία επιβάρυνση σε απόσταση αναπνοής από ένα δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (Άγιος Παύλος).
- Είναι ηθικά άθλιο οι παράγοντες αυτοί να επιμένουν στην ψευδολογία τους όταν γνωρίζουν πολύ καλά πως το έργο έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις που προβλέπονται από την (αυστηρότατη) ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία!
- Είναι καταδικαστέο και απαράδεκτο να συνεχίζουν οι φορείς αυτοί τις προσπάθειές τους όταν όλες τους οι προσφυγές έχουν απορριφθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Έτσι, η καταχρηστική και παράνομη παρακώλυση των εργασιών κατασκευής του ΣΜΑ θα επιβαρύνει το Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης άρα και τους πολίτες του νομού με πρόστιμα και αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τα οποία ασφαλώς και θα πρέπει καταλογιστούν σε όσους συνεχίζουν την παράνομη κατάληψη!