Γ.Μανιάτης: Λιγότερη κατανάλωση με τα έξυπνα δίκτυα

Η χρήση ΑΠΕ και τεχνολογιών χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συνδυαζόμενη με παράλληλη βελτίωση της αποδοτικότητας στην κατανάλωση, απαιτεί την γνώση της λειτουργικότητας του δικτύου καθώς και την καθιέρωση αμφίδρομης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των χρηστών και κυρίως των έξυπνων συσκευών με το δίκτυο επεσήμανε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης στην παρουσίαση του προγράμματος «ΕΞΥΠΝΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΕ 5 ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ».

Τα προσφερόμενα οικονομικά κίνητρα στους καταναλωτές θα επιτρέπουν την μείωση ή και την μετάθεση της λειτουργίας συγκεκριμένων ηλεκτρικών συσκευών για περιόδους που η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι φτηνότερη και ως εκ τούτου περισσότερο διαθέσιμη. Όλα τα παραπάνω θα γίνονται χωρίς να μειώνεται η άνεση και η εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Από υπολογισμούς εκτιμάται ότι τα έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 στην ΕΕ κατά 9% και την ετήσια κατανάλωση ενέργειας των νοικοκυριών κατά 10%.

«Με μεγάλη ευχαρίστηση και αισιοδοξία για την πρόοδο και προοπτική των έξυπνων δικτύων στη χώρα μας και στην προσφερόμενη δυνατότητα για δυναμική διείσδυση των τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της ανάπτυξης της ενεργειακής αποδοτικότητας, καλωσορίζω το πρόγραμμα «Έξυπνα Δίκτυα σε 5 νησιά του Αιγαίου», που αφορά σε πρώτη φάση τις τεχνικές μελέτες στα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Κύθνο και Σαντορίνη και κατόπιν την υλοποίηση επένδυσης ύψους άνω των 40 εκ.€, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα αναλάβει η ΔΕΗ.Τα νησιά, λόγω των ιδιαίτερων αναγκών τους σε ενέργεια, του μοναδικού τους περιβάλλοντος και του απομονωμένου χαρακτήρα τους, είναι ιδανικά για την ανάπτυξη και εφαρμογή των έξυπνων δικτύων, πρώτα σε μικρή κλίμακα και κατόπιν την προσαρμοσμένη επανάληψη σε ευρύτερα δίκτυα. Η ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων στα ελληνικά νησιά είναι σημαντική για εμάς για λόγους περιβαλλοντικούς και στρατηγικούς σε θέματα ενέργειας, καθώς επίσης για λόγους απασχόλησης και τεχνολογίας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!