Δάσος Δαδιάς: Η φωτιά πέρασε το πυροφυλάκιο Λευκίμης-Γραμμή άμυνας να μη μπει στη ζώνη Α1

Στο νοτιοδυτικό τμήμα στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο επικεντρώνονται αυτή την ώρα οι προσπάθειες των πυροσβεστών που για έκτη ημέρα δίνουν μάχη να κατασβέσουν τη φωτιά.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά πέρασε τον δρόμο που οδηγεί στο πυροφυλάκιο της Λευκίμης (νότια προς τα δυτικά).

Έγινε μια αποστολή απομάκρυνσης κοντά από το πυροφυλάκιο και όλοι είναι ασφαλείς. Παράλληλα στήνεται γραμμή άμυνας στην άσφαλτο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ, για να κρατηθεί η φωτιά και να μη μπει στη ζώνη Α1, τη ζώνη-θησαυρό του δάσους καθώς εκεί διαβιεί και φωλιάζει το απειλούμενο είδος του Μαυρόγυπα.

Στην περιοχή επιχειρούν 2 Erickson, 2 AB 214, και ένα Mi8. Επίσης πετάει ένα συντονιστικό ΒΚ117.

Οι εναλλαγές της κατεύθυνσης των ασθενών ανέμων, που σήμερα πνέουν βορειοανατολικοί έντασης 3 μποφόρ, πιθανόν να αποτελέσουν για ακόμη μία μέρα τον ρυθμιστικό παράγοντα στη συμπεριφορά και εξέλιξη της πυρκαγιάς που καίει για έκτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο. Με το κύριο μέτωπο της φωτιάς να κινείται νοτιοδυτικά οι σταδιακές και συνεχόμενες διαφοροποιήσεις στην κατεύθυνση του αέρα δυσχεραίνουν εκ νέου το έργο των δυνάμεων κατάσβεσης αυξάνοντας την πιθανότητα κηλιδώσεων (νέων εστιών).

Καίει για έκτη ημέρα η φωτιά στον Έβρο

Για έκτη συνεχόμενη μέρα, η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να απειλεί το δάσος της Δαδιάς, το μοναδικό οικοσύστημα μίας από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη για να οριοθετηθεί η πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό τμήμα προς τη Λευκίμη, όπου υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες αλλά και η μοναδική αποικία του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Στη μάχη συνδράμουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, που πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης.

Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, μια ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονο οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γ. Αρτοποιό εκτός από τις επίγειες και εναέριες επιχειρήσεις, ταυτόχρονα γίνεται διάνοιξη επιπλέον αντιπυρικών ζωνών με την χρήση χωματουργικών μηχανημάτων βαρέως τύπου για να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρο τμήματα εντός του δάσους.

«Ανυπολόγιστη η καταστροφή στο δάσος»

O γενικός διευθυντής του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), Γιάννης Μητσόπουλος, επισήμανε στο MEGA πως η καταστροφή στο δάσος είναι ανυπολόγιστη, πολλά στρέμματα φυσικού πλούτου έχουν γίνει στάχτη και οι φωλιές των σπάνιων ειδών αρπακτικών πουλιών έχουν καταστραφεί.

«Θα πάρει κάποιες μέρες ακόμη η φωτιά, είναι δύσκολη η περιοχή εκεί είναι δύσβατη, και τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται, γιατί το νερό που ρίχνουν συγκρατείται και δεν πέφτει κάτω λόγω της πυκνής βλάστησης. Στο μεγαλύτερο ποσοστό επεκτείνεται στο έδαφος. Τα ¾ του νερού από τα μέσα, συγκρατείται και δεν πέφτει στο έδαφος», ανέφερε αρχικά.

«Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από όλη την Ελλάδα, είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση το μέρος. Την πρώτη μέρα η φωτιά ξεκίνησε έξω από το πάρκο και καταβάλαμε προσπάθειες να μην περάσει μέσα στο δάσος, ωστόσο η πρώτη μέρα χάθηκε, και δεν τα καταφέραμε. Έπειτα οριοθετήθηκε η φωτιά την Παρασκευή, αλλά μετά από μία μεγάλη αναζωπύρωση έγινε ανεξέλεγκτη. Ήταν μία ιδιαίτερη περίπτωση, το να προστατεύσεις έναν πυρήνα, με φωλιές από σπάνια αρπακτικά, θέλει ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Δώσαμε τις κατευθύνσεις και το Σαββατοκύριακο φτιάχτηκε μία αντιπυρική ζώνη για να σωθούν οι φωλιές αυτών των σπάνιων ζώων. Αλλάζει συνέχεια η πορεία του ανέμου και σύμμαχος μας είναι κυρίως η ταχύτητά του, που είναι συμβατή με την εποχή», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Έχουν γίνει διάφορες μελέτες, αλλά το θέμα είναι να εφαρμόζονται. Υπάρχουν αστοχίες. Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και θα τα πάμε καλύτερα», κατέληξε ο κ. Μητσόπουλος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση