Δάσος Δαδιάς: Μάχη για να σωθεί από τις φλόγες ο εθνικός θησαυρός

Μάχη για να προστατευθεί από τη φωτιά η μεγαλύτερη έκταση Natura 2000 στην Ελλάδα, το δάσος της Δαδιάς, που αποτελεί φωλιά για πολλά είδη άγριων πουλιών, έδινε χθες όλη μέρα ο κρατικός μηχανισμός μαζί με εθελοντικές οργανώσεις. Οι Αρχές της περιοχής αλλά και οι οικολογικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην προστασία του δάσους της Δαδιάς, εκτιμούσαν χθες ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από ανθρώπινη παρέμβαση.

Διαβάστε - Εκτός ελέγχου η φωτιά στον Έβρο: Καίγονται χιλιάδες στρέμματα Natura στο δάσος Δαδιάς (φωτο+vid)

Ειδικότερα, όλες οι προσπάθειες είχαν επικεντρωθεί στο να προφυλαχθεί ο πυρήνας του εθνικού πάρκου, καθώς στην αντίθετη περίπτωση η οικολογική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Η φωτιά χθες ξεκίνησε από ένα εξαιρετικά δύσβατο μέρος του δάσους όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές απορίες.

Στάχτη 4.384 στρέμματα

Χθες, έως αργά το απόγευμα υπολογιζόταν ότι είχαν γίνει στάχτη πάνω από 3.000 στρέμματα δάσους, ωστόσο ακριβής αποτίμηση δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης. Επίσης, έως αργά το απόγευμα υπήρχαν ενεργά μέτωπα σε διάφορα σημεία του δάσους, όμως μέλη εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στην προσπάθεια κατάσβεσης σημείωναν ότι στην περιοχή δεν έπνεαν δυνατοί άνεμοι, γεγονός ενθαρρυντικό για την εξέλιξη της επιχείρησης. Στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ σήμερα από την αυγή πετούν 13 εναέρια μέσα, αεροσκάφη και ελικόπτερα (ανάμεσα τους και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας).

Με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 8 την Παρασκευή 22.07.2022 στις 11:50 τοπική ώρα, την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η πρώτη, προσεγγιστική εκτίμηση για την έκταση που έχει επηρεαστεί από η δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 4.384 στρέμματα. Στη δορυφορική εικόνα αποτυπώνονται επίσης οι ενεργές εστίες κατά τη χρονική στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, ενώ σημειώνονται επίσης η θέση του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και τα όρια της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.

Φωτιά στον Έβρο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς-2

Επισημαίνεται ότι η παραπάνω έκταση έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Ενεργοποιήθηκε το Copernicus

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Δαδιά της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Φωτιά στον Έβρο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς-3

Η μεγαλύτερη έκταση Natura στην Ελλάδα

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση Natura 2000 στην Ελλάδα και το συγκεκριμένο δάσος αποτελεί φωλιά για πολλά είδη άγριων πουλιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αρπακτικών πουλιών που ζουν στην Ευρώπη φωλιάζουν στο δάσος της Δαδιάς, με προεξάρχοντα τον μαυρόγυπα, ο οποίος διατηρεί τη μοναδική αναπαραγωγική του αποικία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια σε αυτό το δάσος. Πολλά θηλαστικά επίσης όπως αγριόγατες, βίδρες, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, σκίουροι, νυφίτσες, δεντροκούναβα, ασβοί, αγριόχοιροι, δασομυωξοί, δεντρομυωξοί και νανοποντικοί ζουν στο συγκεκριμένο πάρκο. Επίσης, έχει εκατοντάδες είδη φυτών συμπεριλαμβανομένων 25 ειδών ορχιδέας.

Η οικολογική σημασία του δάσους της Δαδιάς είναι τεράστια, ούσα πατρίδα των 36 από τα 38 αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης, ενώ προστατεύτηκε νομικά το 1981 λόγω ακριβώς της προσπάθειας της οργάνωσης WWF Ελλάς που εδώ και τριάντα χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Στη διάρκεια αυτών των ετών αλλά και νωρίτερα δεν έχει καταγραφεί μεγάλη σε έκταση φωτιά σε αυτό το δάσος, ενώ περιστατικά που έχουν συμβεί καταστέλλονται άμεσα λόγω της ισχυρής φύλαξης και επιτήρησης.

Σπάνια αρπακτικά

«Τα αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης δεν επιλέγουν αναίτια το Δάσος Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου ως έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους τους. Το μωσαϊκό που διαμορφώνεται από τα εκτεταμένα ώριμα δάση, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, μικρά βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα επιβλητικά αυτά είδη που αποτελούν πλέον σήμα κατατεθέν της περιοχής», αναφέρει η οργάνωση. Είναι μία από τις λίγες περιοχές όπου συναντάμε ταυτόχρονα τα τρία από τα τέσσερα είδη γυπών της Ευρώπης να αναπαράγονται στη Δαδιά. «Τα τελευταία 10 χρόνια ο ελληνικός πληθυσμός του αστροπάρη, του μικρότερου γύπα, έχει καταρρεύσει με λιγότερα από 15 ζευγάρια να έχουν απομείνει, 5 από αυτά στο δάσος Δαδιάς».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση