Δέκα υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ διετύπωσαν την περασμένη εβδομάδα την αξίωση τα σχέδια για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη λήξη της πανδημίας του κορωνοϊού να λάβουν υπ' όψη τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και το κλίμα.
Η περίσταση μας καλεί να πολεμήσουμε κατά της πανδημίας, όμως «οφείλουμε να προετοιμασθούμε για την ανόρθωση των οικονομιών μας, υιοθετώντας σχέδια ανάκαμψης με απώτερο στόχο να ξαναπροσφέρουν στην Ευρώπη και στους πολίτες της ανανεωμένη και βιώσιμη πρόοδο και ευημερία», τονίζουν οι δέκα υπουργοί στο κείμενό τους, που δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα climatechangenews.com.
«Θα πρέπει να αντισταθούμε στους πειρασμούς για βραχυπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεστώσας κρίσης, που κινδυνεύουν να καθηλώσουν την ΕΕ σε μία οικονομία βασισμένη στην ενέργεια των γεωτρήσεων για πολλές δεκαετίες», τονίζεται στο κείμενο που υπογράφουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος από την Αυστρία, τη Δανία, την Ιταλία, τη Φιλανδία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.
«Το μάθημα του κορωνοϊού είναι βασικά ότι θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Οφείλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε τις φιλοδοξίες μας για να μειώσουμε τους κινδύνους και το κόστος της απραξίας στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας», προσθέτουν.
Οι δέκα διασαλπίζουν μία «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Green Deal, που ανακοίνωσε η Κομισιόν και μία «αύξηση των επενδύσεων, ιδίως στους τομείς της βιώσιμης κινητικότητας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην ανακαίνιση των κτηρίων, την έρευνα και την καινοτομία, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την κυκλική οικονομία».
«Θα πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα σε όλον τον κόσμο και στους πολίτες μας, πως η ΕΕ θα δώσει το παράδειγμα ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και θα ανοίξει τον δρόμο για την απανθρακοποίηση και τον σεβασμό της Συμφωνίας του Παρισιού», καταλήγουν οι δέκα στο κείμενό τους, το οποίο έσπευσε αμέσως μετά να δηλώσει μέσω Twitter ότι συνυπογράφει κι η Γαλλίδα ομόλογός τους Ελιζαμπέτ Μπορν.
Εννέα ΜΚΟ, μεταξύ τους το γαλλικό ίδρυμα Νικολά Υλό και ο ευρωπαϊκός κλάδος της 350.org έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία των ευρωπαίων υπουργών, εκτιμώντας πως διανύουμε «μία στιγμή ζωής, ή θανάτου, για την ΕΕ και τον πλανήτη».