Δέκα χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς για το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

του Νίκου Αβουκάτου

Αρχίζει σύντομα το νέο και αναβαθμισμένο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» που θα ρίξει στην ελληνική αγορά 850 εκατομμύρια ευρώ για φέτος και από 1 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 9 χρόνια. Τα χρήματα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και θα δώσουν ανάσα στην αγορά του κατασκευαστικού κλάδου.

Στην προσπάθεια της Greenagenda.gr να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας, μιλήσαμε με ειδικούς οι οποίοι δίνουν 10 μικρές συμβουλές για εσάς, ώστε να υπάρξει σίγουρο και επιτυχές αποτέλεσμα.

Αναλυτικά:

  1. Το πρόγραμμα έχει αυξημένα ποσοστά επιδότησης σε σχέση με τα προηγούμενα και επιπλέον +10% λόγο Covid19 σε ΟΛΟΥΣ και όχι μόνο σε όσους πλήττονται από αυτόν.
  2. Μπορείτε πλέον να κάνετε το σπίτι σας "έξυπνο" τοποθετώντας έξυπνες πρίζες, φωτισμό χαμηλής κατανάλωσης LED, έξυπνους θερμοστάτες, έξυπνους αισθητήρες κ.α.
  3. Πλέον μπορείτε να εγκαταστήσετε μονάδες μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας. Είναι τόσο απαραίτητος στις μέρες μας ο καθαρός αέρας και μέσα στα σπίτια, χωρίς όμως να χάνουν την θερμότητά τους κατά τον αερισμό.
  4. Εκπαιδευτείτε να ανεβάσετε την αίτηση μόνοι σας.
  5. Μη σας πιάνει πανικός να εντάξετε το ακίνητό σας τον Δεκέμβριο του 2020. Το πρόγραμμα θα τρέχει για 10 χρόνια με πολύ μεγάλα ποσοστά επιδότησης και πολλά διαθέσιμα χρήματα.
  6. Λόγω των αυξημένων ποσοστών επιδότησης, το ποσό που θα πληρώσετε στην εξαετία του δανείου θα το έχετε ήδη αποσβέσει από τους λογαριασμούς κατανάλωσης σε αυτό το διάστημα, οπότε ουσιαστικά θα κάνετε τα έργα δωρεάν.
  7. Η θερμομόνωση για τα αμόνωτα σπίτια είναι το Α και το Ω.
  8. Διαλέξτε τα ποιοτικότερα υλικά και όχι τα φθηνότερα. Είναι κρίμα να βάλετε υλικά Β διαλογής όταν οι επιδοτήσεις είναι τόσο υψηλές.
  9. Διαλέξτε για τα έργα σας τους καλύτερους κατασκευαστές και όχι με τους φθηνότερους.
  10. Ξεκινήστε βρίσκοντας τον σωστό συνεργάτη μηχανικό που θα σας καθοδηγήσει απροβλημάτιστα κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση πέρα από το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» διεκδικεί από το Ταμείο Ανάκαμψης 3 δισ. ευρώ μόνο για δράσεις τύπου «Εξοικονομώ». Ο στόχος είναι να υλοποιείται κάθε χρόνο και ένα τέτοιο πρόγραμμα.

«Το νέο πρόγραμμα θα τονώσει την πραγματική οικονομία και ιδίως τον οικοδομικό-κατασκευαστικό κλάδο της χώρας μας. Θα δώσει δουλειές σε πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων, γιατί ως γνωστόν η οικοδομή "θρέφει" πάρα πολλά επαγγέλματα», λέει στη Greenagenda.gr ο Ξενοφών Τσίτος, ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η χώρα μας έχει δεσμευθεί να αναβαθμίζει 60.000 κατοικίες κάθε χρόνο, ώστε έως το 2030, ο αριθμός αυτός να φτάσει στις 600.000 κατοικίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπολογίσει ότι έως το 2030, θα μπορούσαν να ανακαινιστούν 35 εκατομμύρια κτήρια και να δημιουργηθούν έως και 160.000 επιπλέον πράσινες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση