Δέσμευση των ΗΠΑ και του Καναδά για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου

Το κοινό όραμα τους για μια παγκόσμια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα παρουσίασαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό στην πρόσφατη συνάντηση τους. Οι δυο ηγέτες δεσμεύτηκαν σε μια σειρά από ενέργειες, σύμφωνα με την ιστορική συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο και πιο συγκεκριμένα έως το 2025 να μειώσουν  τις εκπομπές μεθανίου σε ποσοστό 45% κάτω από τα επίπεδα του 2012.

Ακόμη, δεσμεύτηκαν για τη συσπείρωση των χωρών της G20 πίσω από τη συμφωνία,  τη προώθηση εκστρατείας στη Βόρεια Αμερική  με σκοπό να τεθεί πλαφόν στις αγορές των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από τις εξορύξεις πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και την προστασία των αυτοχθόνων κοινοτήτων στην Αρκτική, μια περιοχή που θερμαίνεται επικίνδυνα.

Στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας τους, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θα εργαστούν για να επικυρώσουν τη συμφωνία του Παρισιού, το συντομότερο δυνατόν, προσδίδοντας μια σημαντική συμβολική ώθηση στις προοπτικές για την άσκηση της συμφωνίας του Παρισιού.

Οι δυο ηγέτες μάλιστα αποφάσισαν τη μεγάλη ρήξη με τους προκατόχους τους και τις πολιτικές τους, σύμφωνα με τις οποίες εμποδίζονταν οι παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Οι δύο ηγέτες θεωρούν τη συμφωνία του Παρισιού ως ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και «άγκυρα» για την οικονομική ανάπτυξη στην καθαρή ανάπτυξη», δήλωσε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του ο Τρουντό, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει ο Καναδάς να παίξει παρόμοιο ηγετικό  ρόλο  τόσο στο εσωτερικό όσο και την παγκόσμια σκηνή.

Ομπάμα και Τρουντό τόνισαν επίσης ότι θα κινηθούν γρήγορα για να οριστικοποιήσουν τη μακροπρόθεσμη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα βάση των στρατηγικών που συζητήθηκαν στο Παρίσι και αποκάλυψαν ένα σχέδιο έως το τέλος του 2016, με το οποίο θα πιέσουν άλλες μεγάλες χώρες της G20 να κάνουν το ίδιο.

Οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να παγιώσουν τις υφιστάμενες περιφερειακές αγορές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με άλλες διατάξεις της συμφωνίας του Παρισιού για την ενθάρρυνση της μετάβασης σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση