Δήλωσαν μόλις 37 αυθαίρετα σε δάση

Μόλις 37 δηλώσεις αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις κατατέθηκαν στις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Το ενδιαφέρον πάντως φαίνεται αυξανόμενο, καθώς ο σχετικός σύνδεσμος είχε περισσότερες από 1.000 επισκέψεις. Η προθεσμία δήλωσης των δασικών αυθαιρέτων λήγει στο τέλος του έτους και από ό,τι φαίνεται, οι περισσότεροι αναμένουν να… πλησιάσει η προθεσμία για να κινηθούν. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των δασικών αυθαιρέτων ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 5 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου (που διεκπεραιώνει μέσω της ιστοσελίδας του τη διαδικασία) μέχρι χθες κατατέθηκαν 30 δηλώσεις στην Αττική (αντιστοιχούν σε 4.843 τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών σε οικόπεδα 35 στρεμμάτων), δύο στην Κορινθία (195 τ.μ. σε οικόπεδα 1,4 στρεμμάτων) και από μία στην Αιτωλοακαρνανία (260 τ.μ. σε οικόπεδο 3,3 στρ.,), στη Βοιωτία (91 τ.μ. σε οικόπεδο 0,9 στρ.), στην Εύβοια (80 τ.μ. σε οικόπεδο 0,9 στρ.), στη Θεσσαλονίκη (10 τ.μ. σε οικόπεδο 6,3 στρ.) και στη Λάρισα (141 τ.μ. σε οικόπεδο 1,2 στρ.). Συνολικά, αιτήσεις νομιμοποίησης 5.600 τ.μ. σε 49,2 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατατέθηκαν ακόμα 122 δοκιμαστικές αιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Πάντως, το ενδιαφέρον είναι αυξανόμενο, καθώς οι επισκέψεις στην εφαρμογή (βρίσκεται στην ενότητα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για τον Πολίτη») ξεπέρασαν σε δύο εβδομάδες τις 1.000. Πηγές του Ελληνικού Κτηματολογίου εκτιμούν ότι (και) αυτή η υπόθεση θα έχει την ίδια εξέλιξη με το κτηματολόγιο, δηλαδή οι πολίτες θα σπεύσουν να δηλώσουν όταν προσεγγίζει η καταληκτική ημερομηνία (31 Δεκεμβρίου). Υπενθυμίζεται ότι μέσω της διαδικασίας των «οικιστικών πυκνώσεων» 115 δήμοι σε όλοι τη χώρα είχαν δηλώσει έως το 2016-2019 περίπου 292.000 στρέμματα «οικιστικών πυκνώσεων», δηλαδή οικισμών αυθαιρέτων. Από αυτά 115.873 στρέμματα βρίσκονται στην Αττική, στην Κορινθία 42.206 στρέμματα, στη Χαλκιδική 19.464 στρέμματα, στη Θεσσαλονίκη 19.050 στρέμματα κ.ο.κ. Το 2019 η σχετική ρύθμιση ακυρώθηκε ως αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ν. 4685/20, οι ιδιοκτήτες των παράνομων κατοικιών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση, να υποδείξουν τις συντεταγμένες του ακινήτου τους (αν η περιοχή έχει κτηματογραφηθεί αυτό γίνεται και μέσω του ΚΑΕΚ του ακινήτου) και να περιγράψουν το κτίριο και τις κατασκευές που το συνοδεύουν. Αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβάλει αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη, θα πρέπει να την επισυνάψει. Τέλος πρέπει να καταβάλλουν παράβολο 250 ευρώ (σε δεύτερη φάση και πρόστιμο, ο τρόπος υπολογισμού του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί). Με τη δήλωση της αυθαίρετης κατοικίας τους οι παρανομούντες εξασφαλίζουν άμεσα «ασυλία» από τις επιπτώσεις του νόμου (πρόστιμα, κατεδαφίσεις κ.λπ.). Σε δεύτερο επίπεδο (το οποίο παραμένει απροσδιόριστο χρονικά) οι δηλώσεις θα συνεξεταστούν ώστε να αποφασιστεί αν κάποιες ομάδες κτηρίων θα νομιμοποιηθούν.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση