Δήμος Θερμαϊκού: 5 εκατ. ευρώ για ενεργειακή αυτονομία μέσω πρότζεκτ με φωτοβολταϊκά

του Νίκου Αβουκάτου

Την ενεργειακή αυτονομία του δήμου Θερμαϊκού προγραμματίζει η δημοτική αρχή μέσω ενός περιβαλλοντικού πρότζεκτ, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 4.961.888 ευρώ και περιλαμβάνει τη λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων και την αναβάθμιση ηλεκτρικών πινάκων σε γεωτρήσεις και αντλιοστάσια του δήμου.

Η μελέτη για το έργο είναι έτοιμη και πρόσφατα ανακοινώθηκε η ένταξή του στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ιωσήφ Μισαλέμη, η εξοικονόμηση της λειτουργίας των αναβαθμισμένων πινάκων στις γεωτρήσεις και τα αντλιοστάσιο εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 20% έως 25%. Από τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 2 MW και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα μειωθούν τα ετήσια έξοδα κατανάλωσης ρεύματος του δήμου, κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ, μια σημαντική δαπάνη για τη λειτουργία των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Επιπλέον, το περίσσευμα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα καλύπτει μέρος των αναγκών στις υπηρεσίες του δήμου.

Η μελέτη του έργου είναι έτοιμη και συντάχθηκε από τη ΔΕΥΑΘ και την αντιδημαρχία στρατηγικού σχεδιασμού και βιώσιμης ανάπτυξης.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων για την υλοποίηση του έργου το οποίο θα ξεκινήσει εντός του έτους.

«Η ενεργειακή αυτονομία στο σύνολο του δήμου, που θα προκύψει από την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα μας επιτρέψει να μειώσουμε έως 30% τα δημοτικά τέλη και, ως εκ τούτου, να ελαφρύνουμε τον οικονομικό προϋπολογισμό όλων των νοικοκυριών», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής.

Η χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών σε δημοτικές εκτάσεις περίπου 50 στρεμμάτων είναι υπό εξέταση από το τμήμα ακίνητης περιουσίας του δήμου και την τεχνική υπηρεσία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση