Ένα χρυσό βραβείο για την προώθηση των εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς και ένα χάλκινο για τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις Βιώσιμης Κινητικότητας κέρδισε ο Δήμος Ρεθύμνης στον θεσμό Best City Awards 2018.Τις σημαντικές αυτές διακρίσεις παρέλαβε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Χ. Μαρινάκης.
Στον πυλώνα Α-LIVEBLE CITY – «Αειφορία στις μεταφορές», ο Δήμος Ρεθύμνης έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει παρεμβάσεις και δράσεις για την προώθηση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση.
Ειδικότερα, αξιολογήθηκε ως ο πρώτος ελληνικός Δήμος που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας CIVITAS με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ενέργειας στον τομέα των μεταφορών. Ο Δήμος συμμετέχει ως πόλη εφαρμογής στο έργο «CIVITAS DESTINATIONS», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και την ανάδειξη των πόλεων ως αειφόρων τουριστικών προορισμών.
Στο πλαίσιο υλοποίησης της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, υποστηρίζοντας έμπρακτα το όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης, ο Δήμος υιοθέτησε μια σειρά καινοτόμων,για τα ελληνικά δεδομένα, μέτρων όπως:
- Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με την εγκατάσταση τριών διπλών σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε κομβικά σημεία στο κέντρο της πόλης.
- Η προκήρυξη διαγωνισμού που έχει ήδη καταλήξει σε σύμβαση για την προμήθεια ενός αμιγώς ηλεκτρικού λεωφορείου, το οποίο θα δρομολογηθεί σε αστική γραμμή εντός της πόλης, για την εξυπηρέτηση των δημοτών και επισκεπτών.
- Η εγκατάσταση στην πόλη του Ρεθύμνου συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων τεχνολογίας dockless – ποδήλατα χωρίς βάσεις στάθμευσης.
Ο Δήμος Ρεθύμνης είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που καλωσόρισε το καινοτόμο αυτό σύστημα ηλεκτρικών ποδηλάτων, οριοθετώντας 32 ευέλικτες θέσεις στάθμευσης των ποδηλάτων χωρικά κατανεμημένες σε διάφορα σημεία της πόλης τις οποίες παραχώρησε ο Δήμος για τη διαδικασία εισαγωγής του συστήματος στην πόλη. Το μέτρο τέθηκε σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2018 με 300 ποδήλατα τα οποία έτυχαν εξαιρετικά μεγάλης ανταπόκριση τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες της πόλης συμβάλλοντας στη μείωση χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου. Σημειώνεται ότι σε περίοδο ενός μηνός υπήρξαν 900 εγγεγραμμένοι χρήστες και περίπου 2.000 ενοικιάσεις.
Σε ότι αφορά τον άξονα «Α-LIVEBLE CITY - Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις Βιώσιμης Κινητικότητας - Υποδομές & Αστική Ανάπλαση - Έργα ανάπλασης», η υποψηφιότητα του Δήμου Ρεθύμνης η οποία απέσπασε το χάλκικο βραβείο, αξιολογήθηκε για την καινοτόμο στρατηγική του Δήμου στη βιώσιμη ανάπτυξη και κινητικότητα με έργα που στοχεύουν στην ανάδειξη του Ρεθύμνου σε μια πόλη όμορφη, ανθρώπινη, υγιή οικονομικά, φιλόξενη για κατοίκους και επισκέπτες και σε έναν αειφόρο τουριστικό προορισμό.
Ο στόχος του Δήμου για ριζική εγκατάλειψη του μοντέλου ανάπτυξης της πόλης με πυλώνα το αυτοκίνητο, με προτεραιότητα στην ασφαλή κίνηση των πεζών μέσω του περιορισμού του χώρου κίνησης και οριοθέτηση του χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων, υποστηρίχθηκε από μια σειρά παρεμβάσεων και αναπλάσεων που εξελίχθηκαν κατά μήκος της πόλης, από την ανατολική έως τη δυτική είσοδο του Ρεθύμνου, σε πλατείες, δρόμους και πεζοδρόμια και δημόσιους χώρους (17,5 χιλιόμετρα νέων πεζοδρόμων, αναπλάσεις τουλάχιστον 5 μεγάλων πλατειών, άνω των 10 χλμ υπογειοποιήσεις δικτύου ΔΕΗ καθώς και δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων συνολικού μήκους 12 χλμ περίπου και Δίκτυο εντός παλαιάς πόλης- ιστορικού κέντρου μήκους 3,5χλμ..
Το σύνολο των παρεμβάσεων για τη βιώσιμη κινητικότητα υλοποιήθηκε με επιτυχία από το Δήμο Ρεθύμνης με διευθύνουσα την Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ, με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες (περιβάλλοντος, αρχαιολογικές υπηρεσίες κ.α.) και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. συνολικού προϋπολογισμού 32.080.000,00€ περίπου.