Δακτυλιώθηκαν 17 νεοσσοί πελαργών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού (φωτο)

Με επιτυχία, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων, δακτυλιώθηκαν στις 8 Ιουνίου, 17 μικροί νεοσσοί πελαργών (Ciconia ciconia) σε πέντε φωλιές των προστατευόμενων περιοχών: Νεοχώρι, Πεντάλοφος, Μαγούλα, Λεσίνι του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, από τις καταγεγραμμένες φωλιές εξαιρέθηκαν δύο φωλιές στην περιοχή του Νεοχωρίου λόγω ανθρωπίνων δυσκολιών και συγκεκριμένα στο σημείο της εκκλησίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου, αν και πρόθυμη να εξυπηρετήσει αυτόν τον ιδιαίτερο σκοπό δεν κατέστη δυνατή η επιχείρησή της, με τον Φορέα να ευχαριστεί το προσωπικό της.

Για πρώτη φορά χρησιμοποιηθήκαν δαχτυλίδια του Φορέα Διαχείρισης και, όπως αναφέρεται στην ίδια ενημέρωση, «εκδηλώνεται με αυτόν τον τρόπο η πάγια ανάγκη του Φορέα να μαρκάρονται σε ετήσια βάση τα νεαρά των πελαργών για την συλλογή οποιασδήποτε χρήσιμης πληροφορίας στο μέλλον». Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων μαζί με τα στελέχη του, τον κ. Κασβίκη, Υπεύθυνο του Τμήματος Επόπτευσης- Φύλαξης και Εφαρμογών Διαχείρισης και την κ. Κουτσογιάννη Κυριακή, Επόπτη & Φύλακα του Φορέα συνεργάστηκε με την κ. Εύα Στετς, συντονίστρια των ελληνικών δακτυλιώσεων των πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης, προκειμένου να υλοποιηθεί η σχετική δράση.

Οι νεοσσοί λαμβάνονταν από τη κάθε φωλιά με πλήρως ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο που χρησιμοποιείται διεθνώς, δακτυλιώνονταν στο έδαφος και τοποθετούνταν ξανά αμέσως στη φωλιά. Η διαδικασία διαρκούσε από 5 ως 15 λεπτά, αναλόγως του πλήθους των νεοσσών και οι γονείς επέστρεφαν αμέσως. «Στις δακτυλίωσεις συνέβαλαν με αμείωτη προσπάθεια & ενδιαφέρον εθελοντές όπως ο Περιβαλλοντολόγος κ. Μαμάσης, οι Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου (κ. Νούλας & κ. Γκανιάτσου)», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, ο ΦΔ ευχαριστεί «ιδιαίτερα την ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου & την διεύθυνσή της όπου χωρίς την παροχή τεχνικού προσωπικού και σχετικού καλαθοφόρου δεν θα ολοκληρώνονταν η όλη δράση. Το προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ (κ. Κασιδιάρης, κ. Καρδακάς) όπου όχι μόνο εξυπηρέτησε την συνολική διαδικασία αλλά συνείσφερε και στο επιστημονικό κομμάτι με δακτυλίωση νεαρών».

«Ραντεβού του χρόνου ξανά!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση